10 barnslige tips

To barnefamilier gir ti gode råd for en leken båttur i sommer.

Publisert

Familiene Hegg og Kvalnes kjeder seg sjeldent på båttur. De har nok å finne på, både i båten og på land, fra sesongen starter tidlig på våren til seint på høsten når de fleste båtene har gått i opplag. Familien Kvalnes har en 33-fots  Princess og Hegg trives best i sin Bavaria seilbåt, men vind og seil går godt sammen, og de drar ofte på felles tur.

    – På kvelden vil gjerne være litt hver for oss, så da er barna i den ene båten mens vi voksne er i den andre, forteller Hege Hegg.

– Hva gjør dere av aktiviteter når dere er ute på tur, spør Båtliv. Tipsene og erfaringene hagler:

Kortspill

– Vi spiller ofte kort, og da spiller vi sånt som amerikaner og idrettspoker, sier Mathias Kvalnes.

– Idrettspoker?

– Ja, da satser vi armhevinger i stedet for penger, sier Emil Hegg.

Brettspill

Mens de voksne sitter i den ene båten kan barna brette ut sine spill på salongbordet i den andre. En av favorittene er Monopol.

– Men blir det ikke mye rot da, med alle pengene og brikkene?

– Nei da, vi betaler med kort, smiler Therese Hegg.

– Du skjønner, vi har sånn nytt monopolspill med kortautomat, supplerer Emil.

Ellers er Trivial Pursuit et populært spill, som slår an hos både voksne og barn. Og er det ikke så mange som vil spille finnes det også tomannspill, som sjakk, backgammon og tic-tac-toe. Disse spillene og to til hører til i «five in one», som er fem klassikere i en eske.

Håndhold konsoll

På skikkelige gråværsdager eller dager man helst vil være litt for seg selv, er det greit med håndholdt spillkonsoll. Om bord har de med seg Nintendo DS, en liten håndholdt spillmaskin med to skjermer og muligheter for å spille mot hverandre med flere konsoller. Ellers er det flere konsollvarianter å velge i på markedet, som enklere og eldre versjoner av Nintedo DS og Playstation Portable. Sistnevnte gir også muligheter for å høre musikk og se film.

Ettersom det er en LCD-skjerm i båten er det også mulighet for å ta med spillmaskinen hjemmefra og koble den opp.

– Noen ganger har vi tatt med Playstation, sier Marius Hegg, og familien er raske til å presisere at det bare gjelder dager med dårlig vær. Har du mulighet til å ta med Playsation 2 er også familiespillet Buzz et godt alternativ, med quiz for hele familien og mulighet for å spille opptil åtte personer på en gang, og med lag om man skulle være enda flere.

Film og lydbøker

Man må ha ikke en Playstation Portable for å se film. Du kan også bruke datamaskinen, i tillegg til at man i dag får kjøpt ganske rimelige bærbare DVD-spillere med LCD-skjermer. Enkelte plottere på markedet i dag kan også benyttes til å se film, men da må vi høyt opp i pris.

– Vi pleier å ta med oss filmer hjemmefra, sier Wilhelm Kvalnes. Stadig flere båter har anledning til å se filmer, så kanskje det ikke er så usannsynlig med filmutleie på marinaer etter hvert?

Lydbøker er også noe familiene anbefaler, og som de har benyttet seg av flere år.

– Vi pleier å la barna få en lydbok hver sommer, sier mamma Hanne Kvalnes. Selv om lydbøkene kommer på CD er det mulig å spille av med en MP3-spiller som tar mindre plass, om du overfører CDen. Familiene på Vallø foretrekker CD-spilleren.

Høytlesning

Ingen ting slår høytlesning fra mor eller far, ikke engang lydboka.

Selvstendig på vannet

Når været tillater det er leker i vannet et godt alternativ, og her ramser barna opp en rekke aktiviteter som kan gjøres, som vannski, leke i jolla, hoppe fra båten, eventuelt fra svaberget. Både familien Hegg og Kvalnes har med hver sin jolle.

– Vi har vært nøye på at før de får lov til å bruke motor må de klare å ro. Og selvfølgelig er det redningsvest uten unntak, sier pappa Kai Kvalnes. I Princessen er det også et sett med vannski, så den som vil prøve får lov, og det er ikke vanskelig å få noen til å stille opp.

– Kan vi ikke få lov til å stå på vannski, spør Emil. Men det blir bading til ære for fotografen, og det er ikke vanskelig å få barna uti.

Fiske

Det er så mangt du kan fange og spise når du først er ute med båt, og det er mye du kan bruke av fangstredskap. Hegg og Kvalnes benytter seg av flere, som vanlig fiske med stang og snøre, ruser og garn. På høsten har de også lyset krabber, og på det beste, fanget de i fjor så mange som 90 krabber.

– Hva med strandkrabber?

– Nei, den perioden er nok over. Ungene er for store nå, sier Espen Hegg.

Marius prøvde fiskestanga for ikke så lenge siden og fikk noe tungt på kroken. Alle, bortsett fra Marius selv var sikre på at det var bunnen, helt til han kunne holde opp en stor taretorsk.

– Også er det gøy å skjære opp fisken for å se hvordan den ser ut og hva den har spist, sier Therese.

Lek med blikkboks

På land er ballspill er alltid en aktivitet som slår an, men må ikke alltid sparke etter en rund lærklump for å ha det gøy. En boks er nok.

– Kan vi voksne også være med, spør Kai Kvalnes, når barna skal demonstrere boksen går for Båtliv. Her er det moro, uansett alder.

Lek med hamp

– Tauhopping er gøy, sier Therese, og alle er enig. Det er også mye annet gøy man kan finne på med tau, som å feste tauet i et tre og slynge seg ut i vannet, eller lage rushebane med tauet i vannet.

– Også kan man lage pil og bue, skyter en av guttene inn.

Bocca og kubespill

Verken bocca eller et godt sammenpakket kubespill tar mye plass i båten, og du verden hvor mye moro det gir. Derfor har familiene Hegg og Kvalnes med begge deler, og byr hverandre ofte opp på konkurranse.

Sykkelferie

Da ungene var yngre var det også mindre sykler om bord. Sammenleggbare sykler har også vært stuet med til feriene. Fra flere steder hvor man ankommer med båt er det flotte sykkelforhold. Nå som alle må ha stor sykkel blir doningene igjen hjemme, men Hegg og Kvalnes kan anbefale sykkel som en fritidsaktivitet for de som har mulighet for å ta med seg syklene.

Powered by Labrador CMS