Båtliv vinker farvel til den sjenerøse kyst

Fredag og fred i sjelen. Etter en halvtime i vindusposten på Mausundgløtt i tidlige morgentimer, skjønner en raskt hvorfor folk bosetter seg slik. I hvert fall i perioder av året.

Publisert

Det var tid for refleksjon over de fire dagene vi hadde hatt om bord, og ikke minst alle de fantastiske folkene vi har møtt på vår vannvei. Det slår meg hvor mye initiativ og idealisme som ligger hos kystens folk. De snekrer puber, de lager gallerier, står til rors i turistfiskebåter, snakker, guider, deler og smiler bredere enn noen andre. På pent byspråk vil det vel kalles sjenerøsitet. Vi kan like godt kalle det smittende livsglede og entusiasme. Og det smitter!

Det vanskelige farvel, det gode på gjensyn

Det er fredag og femte ekspedisjonsdag for Båtliv reisefølge. Vi skal si farvel til det skjønne vertskapet vårt på det lille pensjonatet Mausundgløtt. Gustav Gjevik, opprinnelig mausengutt og Berit Akseth, opprinnelig fra Hitra. Etter mange år i landets storbyer traff de hverandre for å finne roen. De fant den, og den er svært så smittende. Yngste mannskap Jenny, har fått et minne for livet. Hun har sittet i redet til en ekte havørn.

Men akk, journalister lever jo ofte av å formilde andres gode liv, så vi får nok takke for oss. Hjemturen går fra Mausundvær, østover mot Frøya og inn Frøyfjorden til utgangspunktet Dolmøy på Hitra. Her skulle vi ta farvel med båten og hjem til Asker og nye båtopplevelser.

Perleporten i Midt-Norge

Midt-Norge med Hitra, Frøya og Smøla, har lenge ligget i skyggen av  Lofoten i Nord, og Geiranger i sør. Båtfolket fra Norges tredje største by Trondheim, ser ikke ut til å være klar over hvilken fantastisk skjærgård og kyst de har like utenfor stuevinduet.

I sommersesongen kryr det av opplevelser mellom holmer og skjær i hele landsdelen. Ørnesafari på Mausen, Hopsjødager, Suladager, Maren spell og småbåtfestival på Veiholmen. Havet koker av fersk fisk og skalldyr. Har du pilk eller dykkerutstyr kan vi garantere fangst i løpet av minutter, vi hadde begge deler.

Du kan velge mellom ruter utaskjærs, eller drive med strømmen i Nattseilerfart gjennom sund og gløpper. Vi snakker om flere tusen øyer og skjær, og slenger du på Helgeland snakker vi flere titusen øyer, holmer og skjær. Mange bebodd, noen ubebodd men med mulighet til å leie seg inn. Vi gjorde det på Vingleia fyr. For 150 kroner natten per person fikk du verdens vakreste solnedgang inkludert i leien. Gode havnemuligheter, og naturen intenst til stede i all sin veldige åpenbaring.

Leie eller låne båt

For dere som ikke orker å gå med egen båt rundt kysten for å oppleve dette, kan vi anbefale og låne eller leie båt. Med litt planlegging kan du kanskje byttelåne med noen. På den måten blir det jo mye billigere. Vi valgte å låne en mindre fiskesjark på 23 fot. Mer enn nok for disse områdene om du velger å gjøre som oss, overnatte i land. Til å hjelpe oss med opplegget ringte vi til Wenche Hoff, som driver Hitra fjordhotell. De snekret sammen en rute for oss, og de kunne også låne oss båt. Mannen Anders driver Dolmøy gjestebrygge som har 30 utleiebåter til rådighet. Vi hadde vært der før for å teste båten, så vi visste hva vi gikk til når vi dro av gårde. Ekteparet hadde tent såpass på vår ide, at de meldte seg på som lokalguider. Fint for oss som oppdagere, greit for dem som driver næring i dette området. Og turen ble en reise på første klasse, -i opplevelser.

Værguden bare smilte

Vi hadde til og med værgudene på vår side. Et selvfølgelig pluss når man reiser rundt som en storfamilie, og må bære bager og soveposer opp og ned fra brygger.

Solnedganger kan aldri bli oppskrytt, vi hadde mange av dem langs kysten av Nordmøre og trøndelag. Den store bagen med vanntette klær fikk ligge. Den ene kvelden det kom noen dråper var vi likevel langt til havs med skøytefolket ”Nattseilerne”, så vi fikk ikke brukt gummibuksene da heller. Like greit og ikke provosere tenkte vi!

Fra sparebluss til sparkjøp

I fjor gjorde vi Dalslands kanal på sparebluss, i år ble det litt annerledes, men ikke forferdelig mye dyrere. Havneavgiftene er behagelig lavere sammenlignet med sør-og østlandet. Mye av maten fisker du selv, eller kjøper hos lokale fiskere i havna. Vi traff familiene Viken og Myklebust som koste seg med selvfanget torsk i Mausundvær. Dagen før hadde de fått en hel stamp med glitrende sild gratis fra en hobbyfisker på Kvenvær i Hitra kommune.

Båtliv vil varmt anbefale alle båtfarende å ta turen i vårt kjølvann. Vi kan ikke garantere deg godt vær, men vi kan garantere deg mange hyggelige havner og folk. Hilser du, hilser de. Er du sur, smiler de likevel. En særdeles utfordrende skjærgård venter deg. Ta med skikkelige papirkart, for rundt flere av øysamfunnene er det så mye urent farvann at vi trodde plotteren gikk på sentralstimulerende midler. Sett deg godt inn i dagsetappene, og bry deg ikke om å utfordre om været skulle snu fra sol til helvete. Dette er også en av de tøffeste og mest værharde områdene vår kyst kan by på. Da blir du heller et ekstra døgn, rusler på den lokale kroa og spør etter god mat og drikke. For de kan sin sjømat for å si det sånn. Dette ble til fulle bekreftet når vi avsluttet toktet med noen dryge stykker hvalbiff til lunsj på Wenche og Anders Hoffs Hitra Fjordhotel.

Til uka befinner vi oss i Oslofjorden for å treffe båtfolket der. Se etter vimpelen vår på en stor katamaran motorbåt. Nå har vi fått kringkastet midtnorges mange stemmer, nå kan det bli din tur.

Uansett: Velg www.batliv.no i sommer. Det er her du treffer likesinnede.

Sjekk også:

http://www.dolmoy.no/

http://www.hitrahotel.no/

http://www.hitra.kommune.no/

http://www.froya.kommune.no/

www.smola.kommune.no/

 

Powered by Labrador CMS