Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Test av åtte bergkiler

Vi har testet åtte ulike bergkiler og gjort noen oppsiktsvekkende observasjoner. De vanligste kilene er nærmest verdiløse.

Publisert Sist oppdatert

Det gjelder å ha godt feste for båten i en naturhavn. Det gjelder både ankeret og festet i land. I mange naturhavner er det alt laget fester i berget, men om du ønsker å ligge for deg selv, gjelder det å lete opp nye steder. Det kan også hende at festepunktet i berget har rustet, eller ikke gir nok feste etter forholdene. Da er det bra med en bergkile.

Verdiløst metall

En standard kile er bare et flattjern i galvanisert stål som bankes ned i en sprekk. En slik kile kan fungere med krefter i én retning, men har en lei tendens til å løsne i løpet av natten om vinden eller strømmen snur. Litt bedre er versjonen sveiset i en L-form. Begge disse løsningene mener vi har gått ut på dato siden det finnes bedre produkter på markedet. De tradisjonelle kilene kan fungere om man i tillegg har med en trekile og banker denne fast sammen med metallkilen. Da sitter kilen bedre, og berget blir spart for ødeleggelser.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her