Dagens havnetips:

Beredt i Lillesand

Røde Kors-båten i Lillesand er er klar til å rykke ut når som helst i ferien.

Publisert

HOVEDBILDE: Vi ble med Lillesands Røde Kors-båt gjennom Blindleia. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

Lillesand er blant feriefolkets favoritter, med en hyggelig gjestehaven midt i byen, ekte sørlandsstemning og en flott skjærgård rett utenfor. Mange velger å stoppe her før og etter Blindleia, som er den indre leden sørover mot kristiansand.

I Lillesand er hjelpen dessuten sjelden langt unna  hvis man skulle komme utfra en ulykke på sjøen.

RIB i beredskap

Røde Kors-lagets 25 fots RIB er klar til å rykke ut i all slags vær, og oppdragene er i stor grad de samme som Redningsskøytene har. Det blir imidlertid alltid vurdert om det er forsvarlig og dra ut med båt eller ikke med tanke på sikkerheten.

– Vi foretar alt fra leteaksjoner, brann, transport og assisterer også ambulansen ved behov, forteller Tona Sandens Berge i Lillesand Røde Kors.

Røde Kors-båten drives kun av frivillige kvinner og menn som er på vakt døgnet rundt gjennom sommersesongen.

Forberedt på det verste

Mannskapet forteller at jobben som båtfører er krevende. Det holder ikke å kunne førstehjelp og ha Båtførerprøven.

– Man skal i tillegg være meget godt kjent i området. Det er mye skjær, og man skal kunne rykke ut i full fart i mørket og tåke, forteller båtfører Kim Andre Brandsvoll.

Vanligvis består mannskapet av to eller tre frivillige, og allerede når telefonen ringer, begynner man å forberede seg psykisk.

–  I det telefonen ringer kjenner jeg adrenalinet begynner å pumpe, og jeg forbereder meg på det verste. Man vet aldri hva som venter når man kommer til en ulykke, forteller Tona.

 – Det at vi får ut adrenalinet er bra, for det gjør oss sterkere, understreker mannskapet.

Likevel; Røde Kors-gjengen elsker den ubetalte “sommerjobben”. Samholdet, spenningen, det å lære noe nytt, og ikke minst å kunne hjelpe andre gir så mye tilbake, at de aldri ville vært for uten engasjementet i Lillesand Røde Kors og redningsbåten.

Redningsøvelse

Under fjorårets Båtliv-tokt fikk vi los av Røde Kors-RIB-en gjennom Blindleia. Vi fikk også overvære en vannredningsøvelse av en skadet person i vannet underveis:

Mens Båtliv -mannskapet inntok tilskuerplassen på land, hoppet en av Røde Kors-gutta i vannet, og simulerte at han var bevisstløs. Røde Kors- båten tok en en runde, og kom tilbake i full utrykningsmodus med blålys.

Vel fremme ved den skadede, hoppet en av mannskapet i vannet, og støttet opp om pasienten i vannet. Mannskapet om bord rullet så ut en såkalt redningsgrind, som deres kollega  vannet tok i mot. Pasienten ble deretter tuller inn i grinden og opp i båten, der han ble tatt hånd hånd om og lagt på båre. Derfra kunne båten frakte pasienten til ambulanse på land hvis nødvendig.

Øvelsen så for oss tilskuere lett ut, men det var fordi laget var godt trent og hadde rutinene inne.

Det ligger mange timers trening bak en vannredning som denne, og som gjør båtferien tryggere for oss som fredes langs kysten i ferien.

Finn en havn

havna.com finner du bilder og informasjon om enn 850 gjestehavner og 300 naturhavner. På havna.com finner du også turtips og artikler om båtlivet.

Del et bilde

Del dine turtips og sommerbilder fra årets båtferie på facebooksiden til havna.com. De beste bildene premeieres med tre utgaver av magasinet Båtliv.

Powered by Labrador CMS