En pinne for landet

Båtliv vil på det sterkeste anbefale sine lesere å legge ut på tokt langs kysten i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie i Båtliv

Man trenger ikke være fan av Freddy Kalas for å hylle landet vi bor i. Båtliv vil på det sterkeste anbefale sine lesere å legge ut på tokt langs kysten i sommer.

Glem Syden og overfylte strender! Dropp svette bilturer i kø gjennom Europa. Spar deg for dyre franske restauranter som serverer «fruits de mer» med påfølgende regning i flere etasjer. Vannet er klarere og luften friskere her hjemme. Og de aller lekreste delikatessene finner du i sjøen under båten. Her vaker fisken, og skalldyr krabber rundt mens skjellene venter på å bli plukket. Gratis!

Kyststrekket fra nord til sør i Norge er ca 1430 nautiske mil (2650 km), men vesentlig lenger om alle fjorder og øyer regnes med. Norge har faktisk den nest lengste kysten i verden etter Canada, og når hele skjærgården regnes med utgjør den 100.915 kilometer ifølge Wikipedia. De fleste av oss bruker bare en liten del kysten. Østlendinger strekker seg sjelden lenger enn til Sørlandet på sommerturen, og der møter de kanskje noen vestlendinger som har dristet seg rundt Jæren.

 

Fjordene

Sørlandet er selvsagt herlig om sommeren med solvarme svaberg, lune viker og små hvitmalte byer og seilskutenostalgi. På gode dager er også vanntemperaturen behagelig. Så glemmer man å oppsøke resten av landet. Det er synd!

For mesteparten av Norge ligger jo faktisk nord for Bergen. Fjordene og øyrikene er blitt verdenskjent natur, som cruiseskipene med passasjerer fra hele verden anløper for å beskue. Men kysten har mer å by på enn vakker natur.

Dette er Norge. Hit kom forfedrene våre padlende da isen trakk seg tilbake etter siste istid, og her har vi fisket og bygget og bodd i alle århundrer siden. Det er bare de siste par generasjoner at vi vendte kysten ryggen til fordel for byene og veiene over land. I gamle dager gikk hovedferdselen i ledene langs kysten. Båten gir oss tilgang til en stor opplevelse av vår egen kultur.

Med båt kommer vi tett på de mange små samfunnene som fortsatt eksisterer langs kysten, møter hyggelige og interessante folk og kan utforske den flotte naturen. I denne utgaven av Båtliv tar vi deg med på øyhopping i Troms. Norges nest nordligste fylke har alene flere tusen øyer, blant dem Senja som er landets nest største øy.

 

Spekkhuggere

Tromsø blir ofte kalt Nordens Paris, og den forholdsvis nye sentrumshavna i Tromsø har en flytende promenade langs kaia og 35 gjesteplasser med strøm. Det ligger flere fine restauranter helt nede på kaia, og sentrumsgatene befinner seg like ovenfor.

Avstanden er ikke lang fra det urbane kafélivet til vill natur. Sørvest for byen ligger Ryøya, der Universitetet i Tromsø har satt ut noen frittgående moskuser som det forskes på. Litt lenger ut svømmer spekkhugger og knølhval, og er man heldig får man selskap av spekkhuggere som hopper og leker seg inntil båten.

Å dra på langtur er enklere enn mange tror. Grunnleggende navigasjonskunnskap bør være på plass, men seilingen går trygt og enkelt innaskjærs i leden langs store deler av den lange kysten vår. Romslige drivstoffbudsjetter og litt eventyrlyst er nok de viktigste forutsetningene for de fleste av oss.

Da er det vel bare å kaste loss! Og om du skulle finne på å spille Freddy Kalas underveis, så husk at ankerdrammen skal inntas når man ligger for anker.

God båttur!