Fem ekkolodd

FEM EKKOLODD OG PLOTTERE: Testen er gjort fra forsommeren og frem til midten av september.
Testbåt for ekkolodd: Silver Hawk 540.
Muligheter i dypet: Med ekkolodd som viser noen hundre meters dyp får du annerledes fiskeopplevelse.
Oppsett: Selv om brukergrensersnittet er ganske likt må du sette av litt tid for å lære.

Toppmodeller med styrker og svakheter

Båtliv har testet fem toppmoderne ekkolodd med tilhørende skjermer på 12 tommer. Alle modellene har sine styrker og svakheter.

Publisert Sist oppdatert

Innkjøp av dyre og avanserte multifunksjonsdisplay for fiske og navigasjon er ingen enkel affære. Det er fem store aktører på privatmarkedet. Vi har valgt toppmodeller på 12 tommer til om lag 40.000 kroner. Disse modellene gir helt andre muligheter enn mer ordinære ekkolodd. Fiske på dypere vann kan bli som å utforske en ny verden, med nye muligheter.

Moderne 12 tommers ekkolodd er nærmest som datamaskiner å regne, med stadig mer innhold. Det betyr at du som sportsfisker og navigatør får alt du trenger med alle våre fem testede plottere - med ekkoloddfunksjon. Det er heldigvis forskjeller, for hvis ikke hadde det vært kjedelig. Selv om alle er gode , så finner vi likevel små irritasjonsmomenter og rariteter hos de fleste. I månedene vi har testet dette utstyret kom systemoppdateringene på løpende bånd. Da vi avsluttet testen i slutten av september hadde noen fortsatt ikke fått alt de hadde lovet av finesser ved lansering.

Krevende test

Det er nesten uforsvarlig å gi seg ut på en test som dette. Først og fremst fordi man ønsker en reell og rettferdig test som mulig, men også fordi det ville vært nødvendig med fem fullriggede båter og fem skippere som testet alle loddene under identiske forhold. Alt skulle vært fintunet til hver båt og man skulle ha koplet til en radar, en AIS sender, linket to skjermer, installert et FLIR kamera, montert auto-pilot og linket opp motor/tank/sikringer og en drøss andre tilkoplinger, bare for å nevne noen.

Vi har heldigvis gjort det enklere, men tatt hensyn til at det likevel skulle bli en virkelighetsnær test. Båten vi har brukt har vært en Silver Hawk 540 fra Kellox. Gjennom hele sommeren har vi fått reelle testresultater fra hvert av loddene på flere fisketurer. Vi har da også hatt en tett dialog med produsentene.

Improvisering

Båten hadde skyvefeste til ekkoloddgiveren akter. Slik kunne vi kjapt bytte mellom to eller tre ekkolodd på en tur, og måle dem mer korrekt opp mot hverandre. I båten hadde vi to sett RAM universalfester for 12 tommers ekkolodd, og de satt dønn – uansett hvor hardt vi presset den finske aluminiumsbåten i bølgene.

Vi ønsket å teste instrumentene slik de kommer i esken, med en standard «alt-i-ett» som nesten alle kjøper. Med det har vi hatt anledning til å teste alle funksjoner, utenom en planlagt 250-300 meters dypvannstest. Dette ønsket vi, for testens skyld, men også for å vise fiskere hva man bør investere for å få rene og informative ekkoloddbilder under 150-200 meter.

Løsningen skulle være at alle brukte den samme to-kanals Chirp-giveren, altså Airmar TM265LH. Dette er en 1kW Chirp-giver for hekkmontering som «chirper» i to kanaler over en rekke frekvenser. Den er i stand til å vise fisk på 4-500 meters dyp og viser enkelt bunnforholdene til og med enda dypere. Dette er mange havfiskeres førstevalg – uansett ekkoloddmerke.

Grunntvannseksperten Humminbird selger nesten aldri slike givere til sine ekkolodd, og ønsket derfor ikke å levere denne. I stedet valgte de en rimelig 50kHz giver som erstatning. Grunnet feil på kontakten på de to dybdetestdagene, har vi ikke data fra Humminbird. Raymarines Axiom, som er testens heteste nyhet, har foreløpig ikke mulighet til å drifte 1kW Chirp givere, og sendte oss derfor en tilsvarende 600W digital 50-200kHz giver (TM258) som i utgangspunktet skal gå nesten like dypt, men ha litt mindre detaljer enn varianten med Chirp.

Litt om kart og navigasjon

Det er ikke så lett for produsentene å fornye seg på navigasjon. Årsaken til dette er at det er Navionics som leverer kart og navigasjonsdata, men Kartverket har frem til denne høsten, satt store begrensninger på bruk og leveranse av dybdedata.

Ola og Kari Nordmann vil ha ekkolodd, og de vil se fisk! Faktisk rundt 80 prosent av båtfolket fisker fra båt. Derfor valgte vi en 50/30/20 inndeling. Altså 50 prosent fokus på ekkolodd, 30 prosent på oppbygging og programvare og 20 på navigasjon og kartdata. Sistnevnte får liten oppmerksomhet da de fleste utenom Garmin bruker Navionics kartdata og kun Garmins Bluechart har egne kart. De er såpass like, og spesielt nå som alle har Autorouting og kartproduksjonsmuligheter – er forskjellene på kartdelen ganske små.

Skjermoppløsning

Vårt største ankepunkt i denne testen er skjermene. Alle produsentene skryter voldsomt av hvor gode og lyssterke de har blitt. De har rett i at touch og lysstyrken er på topp, men skjermoppløsningen er fortsatt på triste 1280x800 hos alle. Dette er mindre enn hva det er på de fleste smarttelefoner i dag. Vi hadde virkelig håpet på mer, da det på denne fronten har står ganske stille i noen år nå. Testrapportene er tilgjengelig for alle abonnenter med digital tilgang:

 

Simrad HSS EV03: Perfeksjonisten

Humminbird Solix 12 SI: Detaljisten

Raymarine Axiom 12: Sjarmerende og uferdig

Garmin 7412 XSV: Holder følge

Lowrance HDS Carbon: Rå fiskefinner