Sommertokt 2019

Færre omkommer på sjøen

I første halvår har ni omkommet fra fritidsbåt på sjøen. Det er tre færre enn på samme tid i fjor.

Publisert   Sist oppdatert

FÆRRE: Nå er båtfolket på tur, og det er færre enn dødsulykker enn før. Foto fra Grimstad idag.

Aldri før har det vært registrert færre dødsfall fra fritidsbåt i første halvår, melder Sjøfartsdirektoratet.

–Folk er blitt flinkere til å tenke på sikkerhet når de er ute på sjøen med fritidsbåt. Vi håper og tror også at samlet fokus fra flere etater og organisasjoner har bidratt til den gledelige utviklingen, opplyser kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

Til sammenligning ble det altså registrert tolv omkomne første halvår 2018. Da nøt deler av landet et eksepsjonelt flott sommervær som også kom svært tidlig. Båtsesongen ble både lang og meget aktiv.

– I år har værforholdene vært stikk motsatt. Har dette hatt betydning for tallene?

– Vi har ikke vurdert været som en direkte faktor ettersomdet også har vært sommere med dårlig vær og mange ulykker. Været kan selvsagt spille inn, men ettersom statistikkene våre går på hel- og halvår har vi valgt å ikke legge dette inn som faktor. Det er uansett en jevn nedgang de siste årene, sier Dag Inge Aarhus til Båtliv.

Av de ni omkomne, skjedde to av ulykkene fra kano, to fra delvis lukket motorbåt og fire fra åpen motorbåt. De omkomne er fordelt på Rogaland, Troms, Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal og Vestfold.

–I kano og kajakk er man utsatt, og det er viktig å tenke over hva man skal gjøre om uhellet er ute. Mulighet til å komme seg ombord, og mulighet til å tilkalle hjelp, kan være avgjørende.

Les også: Nedkjøling bak dødsfall på sjøen

Sjøfartsdirektoratet oppfordrer alle til å sjekke holdbarhet på patroner og sørge for at flyteutstyr på riktig måte. Det er også god trygghet i dødmannsknapp for å stoppe motoren om man faller overbord. Aarhus oppfordrer også folk til å ha mobilen i vanntett plastpose. Det er viktig å kunne påkalle hjelp om man havner i vannet, noe Statens havarikommisjon for transport har konkludert med i sin gransking av fritidsbåtulykkene i 2018.

Les også: Fylla har skylda i mange dødsulykker

 Se også intervju med undertegnede i VG om forberedelser til (motor)båttur når det blåser.