KNUST: Slik endte langturen til Mick Høy. Han ble reddet like før båten ble knust mot klippene i Den Engelske Kanal.
KNUST: Slik endte langturen til Mick Høy. Han ble reddet like før båten ble knust mot klippene i Den Engelske Kanal.

– Jeg lærer underveis, sa dansken

Slik gikk det for Mick Høy på vei til Chile etter fem turer i seilbåt.

Publisert Sist oppdatert
KLAR: Sefie av Mick Høy foran seilbåten før avreise.
KLAR: Sefie av Mick Høy foran seilbåten før avreise.

Flymekaniker Mick Høy mener at at seiling ikke er rakettvitenskap, og kunne læres under veis mot Chile. Fredag endte langturen på klippene av Normandies kyst i Frankrike.

Den 40 år gamle dansken ble reddet at fransk redningstjeneste like før båten hans ble malt i filler av bølgene. 

Mistet styringen

– Jeg er takknemlig for å kunne skrive dette i dag. Jeg er OK og glad for å være i live, skriver Mick Høy på prosjektets Facebookside, El Bandido de Chile. Dansken seilte en Boström 31, bygget i 1980, kjøpt i sommer for 95 000 danske kroner.

 – Jeg mistet styringen på «Bandit» i hard sjø. Det kom to store brak, skriver Høy. Det var 35 knops vind (17 m/s) og tre meter høye bølger da båten drev mot klippene i pålandsvind. 

Nettstedet MinBaad omtaler hendelsen i går. De har flere saker om den danske langturseileren. 

Ventet på høyvann

Mick Høy befant seg ved Barfleur i Den Engelske Kanal. 

– På forhånd hadde jeg forsøkt å gå i havn, men det var lavvann, og kunne ikke entre havnen, skriver langturseileren på Facebook. 

Etter å ha truffet bunnen hard, sendte Mick Høy ut Mayday. En dykker ble sendt ned i båten fra ett helikopter, og fikk reddet seileren ut av båten. 10 minutter senere gikk båten i oppløsning, så han ble reddet i siste liten. Han ble så fløyet til sykehus. 

Høy forlot Danmark med kurs Chile 1. september. Målet for turen var å bli gjenforent med og hente sin hund. Han har også en datter i Chile. 

B31: Mick Høy seilte en svenskkonstruert 31-foter bygget i 1980.
B31: Mick Høy seilte en svenskkonstruert 31-foter bygget i 1980.

Uerfaren seiler

Mick Høy hadde hatt fem turen med en venn, og en tur alene før han startet sin langtur. Før turen hadde han skaffet seg en eldre redningsflåte, og to solcellepanel. Han hadde også tettet en lekkasje i overbygget. Han ser på seg selv som kreativ, men gode evner til  finne løsninger under veis. Høy hadde også satset på en langtur med lavt budsjett. Han dro avgårde med 5000 kroner i lomma. Planen var å tjene til livets opphold under veis. 

Hjulpet i Tyskland

Turen har ikke vært problemfri. Ni dager etter start måtte han tilkalle hjelp i Tyskland via VHF på kanal 16. Før det hadde han møtt tysk politi i Kielerkanalen for å ha befunnet seg på feil sted. Etter å ha kommet ut i Nordsjøen sluttet navigasjonsutstyret å fungere. 

– Jeg viste ikke hvor jeg var. Autopiloten fungerte ikke, og kablen for å lade iPaden med kart og GPS var ødelagt. Det var mørkt, og vind på 12 m/s, og jeg ville til land, fortalte Høy til minbaad.dk. Han ble guidet inn i havn av den tyske kystvakten til øya Borkum.

 

Powered by Labrador CMS