Et annerledes 17.mai-tog

Er du lei av å tråkke gate opp og gate ned med flagget i hånden og få gnagsår på tærne etter nyinnkjøpte sko for anledningen? Ta turen til Lyngør og opplev en helt annen og flytende form for 17.mai-tog.

Publisert

Da undertegnende for noen år siden besøkte Lyngør 16.mai, ble jeg og mitt følge på tre personer invitert til å ble med en 17. mai-feiring utenom det vanlige.

– Her går vi ikke i tog, vi kjører båt i tog, forklarte en hyggelig dame vi møtte på vår oppdagelsesferd i bygda.

Desverre måtte vi tilbake til Kragerø  i forbindelse med nasjonaldagen, men vi takket pent for innbydelsen og håpet at vi kunne komme tilbake å oppleve dette en annen gang. Det har beklageligvis ennå ikke blitt tid til dette, men arrangementet hørtes så spennende ut at jeg tok en telefon til seilmakermester  Fredrik Brodersen på Doyle- Lyngør Seil  for å høre om denen tradisjonen fortsatt holde ved like.

Og jeg ble så visst ikke skuffet. Broderen kunne nemlig bekrefte at tradisjonen med det maritime 17. mai-toget holdes ved like.

– Sjektetoget går fra skolen til Holmen brygga, i tresjekter, fotreller seilmakermesteren, som har sendt oss bilder fra tidligere års feiringer.

Det er  tre - fire sjekter som går  over til Vardvik på Lyngørsia, derfra  til Rønningen, så videre  til Odden, for så å markere nasjonaldagen ved minnesmerke på AB’s avslutning på Lyngørstua, det avsignede bedehuset.

Det blir så kaffe og kaker inne og leker ute  Etter dette går hver til sitt med sine gjester/famile.  Vi har tradisjon med et lag på brygga, hovedsaklig seilervenner, forteller Brodersen.

Så er du i nærheten og har din egen sjekte, hvorfor ikke pynte opp båten og tøffe inntil Lyngør for å oppleve en alternativ 17. mai-feiring?

 

Powered by Labrador CMS