Asker har de beste strendene

Blått Flagg er en internasjonal miljøsertifisering for strender.  Fire av de 12 strendene som har gått igjennom måløyet, er i Asker.

Publisert

HOVEDBILDET: Hvamodden på Nesøya i Asker er en av de 12 beste strendene i Norge.

12 norske strender kan heise miljømerket Blått Flagg sommeren 2014. To strender har i år fått miljømerket for første gang.

Blått Flagg er en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer. Ordningen eies og drives av Foundation for Environmental Education (FEE). Søkere må oppfylle strenge krav til sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og miljøopplæring.

Foten i Fredrikstad kommune og Tronvik i Moss kommune kan i år smykke seg med flagget for første gang. Blått Flagg-sesongen varer fra 5. juni til 31. august.

Godkjente strender:

Foten (ny) i Fredrikstad kommune

Storøyodden badestrand i Bærum kommune

Sjøstrand, Hvalstrand, Holmenskjæret og Hvamodden i Asker kommune

Bystranda og Hamresanden i Kristiansand kommune

Helleneset i Bergen kommune

Sjøbadet og Tronvik (ny) i Moss kommune

Ringshaugstranda i Tønsberg kommune

Verdensomspennende

3203 strender i 48 land i Europa, Sør-Afrika, Marokko, Tunisia, New Zealand, Brasil, Canada og Karibbien er Blått Flagg sertifisert. Kriteriene er internasjonale og like for alle land som deltar. Søkere vurderes først av en nasjonal jury, som deretter sender sin innstilling til en internasjonal jury.

– For gjestene betyr det blå flagget blant annet at de kan være sikre på stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser og tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig, sier Blått Flagg-koordinator Marit Kjellesvik.

Det er også krav til førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr og nødtelefon.

– Og det skal finnes fasiliteter for handikappede, tydelige sikkerhets- og adferdsregler, informasjon om sårbare nærliggende naturområder og økosystemer, og tilbud om miljøaktiviteter for strandens eller marinaens brukere. I tillegg stilles det krav til miljøledelse, opplyser Kjellesvik.

Strendene må i tillegg gjennomføre omfattende badevannstesting i henhold til EUs badevannsdirektiv. De samlede resultatene må være innenfor kategorien «excellent» for å kunne tildeles Blått Flagg.

– Blått Flagg er en eksklusiv utmerkelse som slettes ikke alle får. Derfor vil jeg gi honnør til kommunene som har klart å få utmerkelsen. Det viser at kommunene er miljøbevisste og at de bryr seg om at både kommunens innbyggere og gjester utenfra får en hyggelig opplevelse når de besøker disse friområdene, sier Jan-Henrik Larsen, medlem av Blått Flagg-juryen og avdelingssjef i NHO Reiseliv.

Fullstendig oversikt over alle strendene og marinaene på den nordlige halvkule som er tildelt Blått Flagg for sommersesongen 2014, er å finne på www.blueflag.org.

FEE Norway er ansvarlig for Blått Flagg i Norge. Les mer på www.fee.no.

HVALSTRAND: Tre av Askers strender ligger i Holmenfjorden.

Powered by Labrador CMS