Askeladden er konkurs

170 millioner i gjeld ble for tøft å håndtere, og finanskrisen har dermed senket et landets viktigste båtkonsern.

Publisert

I går kveld besluttet styret i Henrik J. Askviks Sønner AS i samråd med bedriftens gjeldsnemd å slå Askeladden konkurs. 163 ansatte mister jobben når den tradisjonelle båtbyggeren i Os ved Bergen nå stenger dørene etter nesten 100 års virksomhet.

– Dette er en gammel familiebedrift. Det er tungt å være den generasjonen som gjør det slutt, sier Georg Askvik til bt.no. Sammen med Henrik Askvik eier han to tredeler av Henrik J. Askviks Sønner AS. Den siste tredjedelen av bedriften er eid av Brunswick-konsernet, som selv sliter tungt i disse dager.

Konkursen kommer etter en rekke meget gode år på Os, og Askeladden hadde sent som i fjor en omsetning på over en kvart milliard kroner og et resultat før skatt på 6,3 millioner. Men siden i sommer har bedriften permittert de fleste ansatte og stengt fabrikken i Polen, samtidig som varelageret både på Os og ute hos forhandlerene har vokst til gigantisk omfang.

En frivillig gjeldsordning ble opprettet i september, men høstens finanskrise har gjort at det ikke var mulig å hente inn frisk kapital. Kombinasjonen av bråstopp i salget, store investeringer og manglende tilbakebetalinger fra forhandlerene gjorde det umulig å fortsette driften.

Ifølge bt.no har DnB NOR har til gode 100 millioner kroner, som er sikret i varelager, fordringer, eiendom og utstyr i konkursboet.

Powered by Labrador CMS