Skipper Arnulf over Skagerrak

For to år siden måtte Skipper Arnulf snu da han skulle krysse Skagerrak. Økende vind skremte også i år, men han kastet loss og satte kurs fra Danmark mot Grimstad. Solskinn ga en fuktig tur på siste del av overfarten.

Publisert
<COPY>
<COPY>
&lt;COPY&gt;
<COPY>
&lt;COPY&gt;
<COPY>
&lt;COPY&gt;
<COPY>
&lt;COPY&gt;
<COPY>

Fra Læsø til Flekkerøy. Fredag 21. juni til fredag 28. juli.

Turens mål:

Oppleve kystnatur og folk, og deres opplevelser med sine båter.

Betrakte båtens plass i sjela på menneskene – utfordringer, gleder, stress eller sjelefred.

Antares:

«Chris Craft Constelation 57» fra 1969, mahogni skrog og teak dekk, med to stk. V8 totakters dieselmotorer fra GM Detroit, hver på 350 hk. Har moderne navigasjonsutstyr og elektrisk anlegg, hjelpemotor og sentralfyr. Er helårshjemmet til skipperen (56) på det femte året.

 

Fredag 21/6 – på Læsø

Bading og soling i klittene på Vesterø strand. Leanne mønstrer på kl 1900. Ankerdram og grillmiddag. God familieprat i nydelig solnedgang.

 

Lørdag 22/6 – på Læsø

Sterk kuling på natta ga dårlig søvn. Fortøyningene måtte sjekkes og justeres. Leier el-bil av havnefogden, selv om nattens strømbrudd med fastlandet ga utfordringer. For 500 kroner er det bare å sette seg bak rattet i en av bilene som står rett ved kaikanten. Herlig dag omkring på øya, som har 2000 innbyggere og fem kirker. Særlig to av kirkene fra 12-13 hundretallet fascinerte. Byrum kirke som er den eldste og rikt utsmykket, står ulåst. Agnostikeren (skipperen) blir andektig når organisten dukket opp for å øve seg med nydelige toner i det historiske kirkerommet. Litt av en kontrast å oppleve den nyeste kirka – som nå er nedlagt, og konvertert til Læsø Spa!

Kommer i snakk med tre norske 26 åringer i havna – Simen, Mikael og Fredrik. De har   seilt til Læsø fordi de har lest at det skal være så fine forhold for kiting her. Vi drar ut på øyas østside for å se på gutta i sitt rette element. Det var en flott opplevelse på et utrolig vakkert sted – myke gressletter helt ned til vannet som er skjermet fra havet av den paddeflate lille øya Stokken. Blide og lekende gutter lar seg villig fotografere, selv om de bare har holdt på med dette siden de gikk på kurs sist vinter!

Arnulf møter tre norske 26 åringer i havna – Simen, Mikael og Fredrik som har kommet for å kite.

 

Søndag 23/6 – på Læsø

Leanne mønstrer av, etter at vi har vasset langs deler av den 4-5 km lange stranda. I skomringen er det St.Hans feiring på Vesterø strand. Fin opplevelse, med et kjempestort bål hvor heksa brennes.

St.Hans feiring på Vesterø strand.

 

Mandag 24/6 – til Grimstad/Ytre Maløyne, 108 nautiske mil (nm)

Værvarselet utover uka ser dårligere ut. Økende vind over Skagerrak skremmer. Erfaringen fra 2011, da jeg ble liggende værfast i Skagen og etter en tid «prøvde meg» på å utfordre havet, glemmer jeg ikke! (Da fikk jeg juling, og måtte midtveis endre kurs fra Arendal til Bohuslän). Tenker ikke noe negativt om båtferie i Danmark, men den vakre norskekysten med en skjærgård hvor man kan ligge på svai i lune bukter, lokker imidlertid sterkere.

Kaster loss kl 0600 og får en fin ferd opp Kattegat, rundt Grenen og med kurs for Grimstad. Og alt gikk bare bra i 12 timer, men de siste 2 kunne jeg ha unnvært. Da sprakk skyene og en varm sol slapp til. Og det gir solgangsbris, det! Sørvestlig vind opp i liten kulings styrke, traff omtrent rett i siden på Antares. Velger å «stå i det» og håper at inventaret om bord holder seg på plass. Det gjør det -nesten. Noen småsaker rutsjer rundt, men denne gangen er det bordene som er unntaket (alltid er det noe!). Ved en brottsjø hives de ut i vant og skott. Og slik kan de jo bare stå, til båten er i smult farvann!

Men… koøyet i skipperlugaren er heller ikke godt nok sikret. Antares står kursen ut, og lander i den godt skjermede skjærgården utenfor Grimstad.

Den stuptrøtte skipperen køyer tidlig, kaster seg opp i køya, og det oppleves brått som å lande i en blaut myr. Koøyet er åpnet av en brottsjø og lugaren er «spylt». Heldigvis bare av én sjø. Gjestelugaren kom til god nytte.

Ommøblering over Skagerrak.

 

Tirsdag 25/6 – på Ytre Maløyne

Tørker skipperlugar, teppe, madrass og sengetøy. Renser kjølsvinet  hvor sjøgangen over Skagerrak har vasket alt rusk og rask i båtens bunn. Avrenninga til lensepumpa flyter dermed ikke fritt. Vannstøvsugeren gjør jobben!

Bading fra svabergene på nydelig ettermiddag, og fisking utpå havet i en kveldsstille solnedgang. Sørlandet på sitt beste!

 

Onsdag 26/6 – til Brekkestø, 12 nm

Regn! Ankervinsjen går i stykker ved avreise. Er dette en «uflaks-havn» for Antares? (ref. havari i 2012, og hjelp fra redningsskøyte. Det ble vist i 8 minutters i program om Redningsselskapet på TV 3). Kjører til Blindleia og fortøyer intil fjell, ved Brekkestø.

 

Torsdag 27/6 – ved Brekkestø

Kjører med jolla de 150 meterne bort til Brekkestø. Butikkens ferske bakervarer fristet. Observerer en tankbil som kjører helt ut på brygga. Den er merket «Levende fisk». Nysgjerrigheten øker når to åpne fiskebåter legger til brygga, og aktiviteten stiger. Det er de lokale pensjonist-fiskerne Ole Magnus og Arnulf (90 år!), som får levere sine 700 levende leppefisk først. Veterinæren Nora følger sjåføren Øystein fra Leppefisk.com i dag, for å sjekke tilstanden på fisken i leveransene. De må være i førsteklasses kondisjon for å tåle den lange biltransporten til Vestlandet eller nordover. Kai er den neste til å levere. Han har bare fått 200  fisk i sine teiner og ruser, men driver det bare som en hobby. Egentlig ville han helst fisket ål, men det har vært forbudt i noen år. «Ålen har jo kommet tilbake, og den går inn i rusene mine og spiser opp leppefisken!»

Leppefiskene bergnebb, grønngylt og berggylt blir brukt for å fjerne lakselus fra laks i oppdrettsanlegg. Omkring 1,5 millioner leppefisk fanges som rensefisk årlig. Små berggylt har vist seg å være de mest effektive luseplukkere. Derfor betales det også tjue kroner pr stk for denne, mens de andre bare gir fem kroner.

Under en jolletur rundt øyene i Blindleia undres jeg over hvor utrolig mange lavtliggende og påkostede hytter som finnes. Opprinnelig var de fleste antagelig naust. Med nye kunnskaper om ekstremvær og stormflo, kan vi kanskje anta at én dag vil felleskapet pådras store forsikringskostnader?

 

Ole Magnus-Kai og Arnulf.

Fredag 28/6 - innom Flekkerøy, før Kristiansand, 21 nm

Kaster loss fra Blindleia for fylling av diesel der det normalt er billigst på Sørlandet. Sverre på Flekkerøy driver Shell anlegget, og tar i mot tampen fra Antares slik han har gjort hvert år. (Det er først når man kommer litt nordover Vestlandet at prisene hans utkonkurreres).

Fyller bare 1.100 liter til kr 8,95 pr liter. To store Princessbåter fra Haugesund har nettopp fylt over 5.000 liter, men de er da også «arabere» og har kjørt hjemmefra i 26 knop.

Som «stamkunde» blir jeg bestukket av Sverre med en hel kartong med båtis (!), før turen går til Kristiansand.

Der venter havnesjefen selv, Halvard, på Antares! Gjestehavna i denne byen unngår jeg av flere grunner, så Kristiansand havn gjør et unntak og låner bort noen bryggemeter. Så der ligger Antares, 50 meter unna det nye og mektige kulturhuset Kilden!

Anne mønstrer på for et lite helgebesøk ombord.

Antares og det nye og mektige kulturhuset Kilden.

Powered by Labrador CMS