PÅ GRUNN: Feilnavigasjon koster forsikrigsselskapene dyrt.

Rekordmange skader på fritidsbåter i 2018

Den fine og lange sommeren i fjor førte til 12 200 båtskader og erstatningsutbetalinger på 540 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert
ARNE VOLL: Kommunikasjonssjef i Gjensidige.

– Tall fra Finans Norge viser at godt vær ikke nødvendigvis gir færre skader, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Båtsesongen startet tidlig i fjor og strakte seg til langt ut i september og det merkes godt på skadetallene. I perioder fikk Gjensidige alene meldt over ti skader hver eneste dag, sier Voll i en pressemelding.

Forsikringsbransjen totalt hadde en økning i antall meldte skader på 22 prosent mens erstatningsutbetalingene økte med 19 prosent.

Les også kommentaren: Det er lov til å bruke hue

Grunnstøtinger

– Over halvparten av alle skadene kom fra båter som havarerte. I alt var det 6500 båteiere i 2018 som fikk skadet båten sin på sjøen. Skadene domineres av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær eller land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen, sier Voll. Det har også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai.

I tillegg var det over 1000 båteiere som fikk frastjålet båt, motor eller verdisaker fra selve båten.

– Vi vet at mange kjøper båt med litt for stor motor før nødvendig kompetanse er på plass. Det nytter ikke med kostbart navigasjonsutstyr om en ikke kan bruke verktøyet, sier Voll.

Han anbefaler samtidig alle som har planer om å være mye ved sjøen i år om ta båtførerprøven. Det er gjort på en dag eller to og gir en bedre, sikrere og morsom opplevelse ved å ferdes i båt.