Se opp for proffe båttyver

I fjor ble det meldt inn 1400 tyverier av båt eller fra båt til forsikringsselskapene. Ofte står proffe bander bak tyveriene.

Publisert Sist oppdatert

Hver år blir hundrevis av mindre fritidsbåter ribbet for store verdier. Mye av utstyret forsvinner til utlandet, melder Gjensidige Forsikring i en pressemelding.

UTLANDET: Kommunikasjonssjef i Gjensidige Arne Voll sier at båter og utstyr stjeles til utlandet.
UTLANDET: Kommunikasjonssjef i Gjensidige Arne Voll sier at båter og utstyr stjeles til utlandet.

- Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. Flere motorer kan forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Store verdier

Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen utbetalte 64 millioner kroner etter melding om 1400 tyverier av eller fra båt det siste året. Ca. 25 prosent av dette var båtmotorer som forsvant. Gjennomsnittserstatningen er på over 45.000 kroner. I tillegg er det store mørketall.  

Frekke tyver

Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter og det er store verdier som stjeles. Alt fra små ”putremotorer” til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet. Nyere utenbordsmotorer opp mot 50 HK er likevel de mest populære blant tyvene.

 

- I tillegg forsvinner utstyr som er lagret i båten. Bensinkanner, GPS og kartplottere, redningsvester og fiskeutstyr topper listen over ting som blir stjålet, sier Voll. I noen tilfeller demonterer kriminelle motorer og tar kun den delen de er på jakt etter, noe som medfører skader på mange titalls tusen kroner. 

Sikret med en knute

- En mindre skjærgårdsjeep med motor har ofte en verdi fra hundretusen kroner og oppover. Forsikringsselskapet er oppgitt over hvor dårlig sikret mange av disse båtene er. Ofte er det bare en enkel knute som skiller denne fra og bli stjålet, sier Voll.

 

- I dag får du kjøpt mye av det utstyret du trenger for å sikre båten for kun noen hundrelapper og oppover, avslutter Voll.  

Skadeforebyggende råd

 

o   Merk motoren med Securmark. En merket motor er mindre attraktiv å stjele og lettere å finne og identifisere

o   Sikre båt og motor med vaier og hengelås

o   Monter FG-godkjente gjenfinningssystemer, både i båt og på litt mer kostbare utenbordsmotorer.

o   Båt og motor er ofte ekstra tyveriutsatt når de står på henger. Da står den bokstavelig talt klar for bortkjøring

o   Fjern løs bensintank, eller lås denne inne

o   Fjern viktig motordel eller monter skjult hovedbryter

o   Bruk helst båthavner som har etablert vakthold

Powered by Labrador CMS