REPORTASJEBÅT: Båtmagasinet vurderte gangspill på fordekket da båten ble kjøpt inn.
REPORTASJEBÅT: Båtmagasinet vurderte gangspill på fordekket da båten ble kjøpt inn.

Gangspill: En nokk er nok

Selv om en nokk (et gangspill) er vanligere på større fartøyer enn småbåter, kan den være nyttig i mange situasjoner: Som manuelt ankerspill, når man skal stramme fortøyninger, ta inn et drivanker, eller hive noe opp fra sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Da Båtmagasinet kjøpte sin nåværende reportasjebåt, vurderte vi å montere et gangspill på fordekket. Targa er nemlig en av få båtprodusenter som tilbyr denne løsningen. Det engelske ordet for gangspill er capstan, og det refererer til en vertikal, roterende trommel på aksel med utveksling montert på dekk. I vanlig dagligtale blir vinsjen ofte omtalt som en «nokk», som i følge Store Norske Leksikon er «den innsvingte trommelen på seilvinsjer eller ankerspill». En typisk nokk på en 30–40 fots fritidsbåt har gjerne en trekkraft på 300 til 600 kg. Blant annet Lewmar leverer slike. En nokk er relativt dyr og havner fort i kategorien «kjekt å ha» fremfor «må ha». Men er man en aktiv båtbruker med variert bruk av båten året rundt, er det forbausende hvor mange situasjoner der blant annet en nokk er akkurat det du trenger.

Ekstra kraft

Det vanligste er å montere nokken eller gangspillet i tilknytning til et halegatt som styrer tauet. Enten vinsjen er elektrisk eller manuell, har den gjerne to utvekslinger. Tauet legges noen tørner rundt nokken, og når man har trukket inn slakken, låser tauet seg rundt trommelen når det blir belastet, for eksempel når man strammer opp fortøyningen eller vinsjer inn tyngre gjenstander. Har man en båt på 12–14 tonn, er det ikke alltid like enkelt å stramme inn fortøyningene i sterk vind, og da kan en nokk være et kjærkomment hjelpemiddel.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS