Alltid ferske sjøkart
Alltid ferske sjøkart

Alltid ferske sjøkart

Snart er det slutt på utdaterte sjøkart. Statens kartverk Sjø har funnet løsningen for brødferske sjøkart for navigatører.

Publisert

Hver 14. dag meldes endringer i sjøkartene i publikasjonen Etterretninger for sjøfarende. Men det har tatt mange år før kartene er blitt oppdatert. Snart kan du bestille sjøkart som til enhver tid er oppdatert.

– Kartene bestilles direkte fra forhandler, forteller kommunikasjonsrådgiver Grete Wolden i Statens kartverk sjø.

Dette er en såkalt Print on Demand-tjeneste. Tjenesten skal i tre måneder prøves på 30 sjøkart, men etter hvert vil hele hoverkartserien til Statens kartverk Sjø implanteres i tilbudet.

– Dette vil bety en vesentlig reduksjon i arbeidet navigatørene har med å holde kartene à jour. De vil i større grad kunne konsentrere seg om selve navigeringen – noe som igjen vil bidra til økt sjøsikkerhet, sier produksjonsdirektør Ole B. Kvamme i Statens kartverk Sjø.

Tidligere rettet sjøkartverkene kartene for hånd før de ble distribuert videre til brukere. Arbeidet var svært ressurskrevende, og det ble etter hvert vanskelig å finne folk som kunne utføre jobben. Sjøkartverkene avsluttet derfor praksisen med håndretting, og brukerne fikk selv ansvaret med å holde kartene oppdatert i henhold til siste Efs.

– Vi har hatt mange henvendelser, og vi har stor forståelse for innvirkningen dette har hatt på navigatørenes arbeidsmengde om bord. Det er likevel først i senere år, når hele Hovedkartserien har kommet inn i den digitale produksjonslinjen vår, at vi har fått muligheten til å imøtekomme krav om hyppigere oppdateringer, forklarer Kvamme.

Med den nye Print on Demand-tjenesten vil brukerne kunne bestille oppdaterte kart gjennom autoriserte forhandlere. Forhandlerne laster ned det kartet som brukeren etterspør, og kartet som så skrives ut vil være oppdatert i henhold til siste Efs.

– Dermed slipper navigatørene det møysommelige og tidkrevende arbeidet med å oppdatere det nye kartet, sier

Kvamme.

Powered by Labrador CMS