Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Slik håndterer du båtulykker

Norsk luftambulanse gir deg råd for hvordan du skal håndtere en båtulykke. Kan du rekkefølgen?

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

I siste utgave av Norsk Luftambulanse magasin står retingslinjene for opptreden dersom du kommer først til en båtulykke. Her er tipsene:

1. Få oversikt og sikre


”Dersom du observerer en båtulykke, skal du først gjøre det du kan for å hindre ytterligere ulykker. Er det fare for at andre kjører inn i båten som er involvert i ulykken? Kan du eventuelt gjøre andre båtførere oppmerksom på faren og få hjelp også fra dem? ”

2. Varsle 113

”Varsling skjer via medisinsk nødtelefon 113 hvis det er mobildekning. Nødmeldesentralen vil koordinere hjelpen som trengs. Oppkall på maritim VHF er et alternativ for også å varsle en kyststasjon og andre i området om behovet for hjelp. Beskriv situasjonen og oppgi posisjonen til ulykkestedet. Hvis det er flere skadde, prioriter først å få opp de som ligger i vannet og deretter de bevisstløse. ”

3. Få skadde opp av vannet

”Sørg for å få den skadde opp på land eller om bord i en båt. Bevisstløse personer er tunge. Dersom de skal dras om bord i en båt, husk å gjøre det der båtripa er lavest (oftest helt bak i båten), og hindre at en liten båt velter i forsøket. ”

4. Undersøk pasienten


”Rist i pasienten og rop. Gi frie luftveier ved å bøye hodet lett bakover og trekk kjeven frem. Sjekk om pasienten puster ved å lytte, føle og se. Hvis pasienten ikke puster, start hjertelungeredning.”

5. Legg i sideleie

”Hvis pasienten puster, legg ham i sideleie. Tildekk med tepper eller plagg som er tilgjengelig for å hindre nedkjøling. Dette gjelder også på en varm sommerdag. ”

6. Stopp synlige blødninger


”Forsøk å stoppe synlige blødninger med å presse et håndkle, klær eller bare hånden mot blødningen. ”

Les også: 
Slik utfører du hjerte- og lungeredning.
Ny mobilapplikasjon fra Norsk luftambulanse

(24.06.2010)