Moteriktig til sjøs

SJØEN FOR ALLE: Mens motebildet på land endrer seg raskere enn NSB tar seg fram på vinterføre, er det helt andre mekanismer som dominerer moten til sjøs.

Publisert Sist oppdatert

Tekst & foto: Therese Vågen

For mens det på land lanseres nye kolleksjoner både vår, sommer, høst og vinter - hvert eneste år, med stor variasjon i farger og snitt, er tempoet til sjøs mer avbalansert. Befinner du deg til sjøs er nemlig farger som rødt, hvitt, blått, grått og sort aldri "ut". Er du dame, kan du til og med slå ut håret med farger som rosa, eller oransje og limegrønt for de litt mer vågale.

Fokus på funksjon

- Maritim bekledning er laget for å vare, derfor er det heller ikke stor variasjonen fra sesong til sesong. Forskjellene ses gjerne på funksjonene. Produsentene er hele tiden på jakt etter å utvikle nye funksjoner fremfor å endre på farger eller snitt, sier butikksjef i Oslo Flaggfabrikk, Thorleif Henriksen, som forklaring på at motebildet til sjøs holder seg ganske stabilt. 

"Streetwear"
Klesforhandlerne merker også en forsterket trend hvor maritim bekledning mer og mer brukes som vanlig "streetwear" og daglig bruk. Som så mange andre ønsker også båtfolket å vise sosial tilhørighet og hva slags fritidsinteresser en har, gjennom klærne en bruker til hverdags. Maritim bekledning er med andre ord ikke lenger forbeholdt sjøen. Fritidsklær med maritim inspirasjon har også blitt mer og mer populært.
- Vi merker stadig større interesse for fritidskolleksjonen vår, spesielt fra damer, sier Beate Gifstad fra svenske Pelle P.

Forskjell på seilfolk og motorfolk

Selv om det er mye av de samme fargene og snittene som går igjen i kolleksjonene, kan du likevel se forskjell på seilfolk og motorbåtfolk. Utover det å holde seg tørr og varm, har gjerne motorbåteieren et mer avslappet forhold til tekniske funksjoner og styrer gjerne unna høye krager med hette, borrelåser, mansjetter, klaffer og reflekser.


- Vi selger mye maritime fritidsklær, spesielt til damene, sier Beate Gifstad i Pelle P.
Helly Hansen
Skagen og Offshore er nye modeller fra Helly Hansen.
Henry Lloyd
Henry Lloyd er ute med ny jakke som har hette med sidesikt.