Få kjenner til krav om båtsertifikat

Rundt 50 prosent av Norges befolkning er om bord i en fritidsbåt i løpet av året. Nesten halvparten av disse har derimot ikke peiling på at det fra 1. mai 2010 innføres krav om båtførerbevis. (03.08.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Obligatorisk båtførerbevis: Disse reglene gjelder
Vil straffe med minst ett års båtforbud

Dette viser en landsrepresantativ undersøkelse utført av InFact, på oppdrag fra båtbransjeforbundet Norboat.

- Urovekkende

- Dette tallet har holdt seg svært stabilt de siste tre årene og understreker nordmenns sterke tilknytning til båtlivet. Det er imidlertid urovekkende når det viser seg at over 40 prosent av denne gruppen ikke er klar over at det kommer et sertifikatskrav til neste år, sier administrerende direktør Erlend Prytz i Norboat.

Vet minst i Oslo

I følge undersøkelsen er det 60 prosent av båtbrukerne som vet at det innføres obligatorisk båtførerprøve-for alle født etter 1. januar 1980 og som skal føre båt med mer enn 25 hk eller som er åtte meter eller lengre. I aldersgruppen 18-39 år vet så vidt over 50 prosent at de må ta et slikt sertifikat. Mest kjent med ordningen er sørlendingene og vestlendingene, mens det i Oslo kun er 32 prosent som kjenner til den nye sertifikatsordningen. 

Må du ta båtførerprøven? Sjekk reglene her

- Må informere mer

I følge tall fra Norsk Test som administrerer ordningen skal det være rundt 100.000 båtførere faller inn under den obligatoriske ordningen, som fremdeles ikke har tatt prøven. Prytz mener det er verst at de som ordningen i første omgang berører, faktisk har dårligst kjennskap.
- Her står myndigheter, brukerorganisasjoner og bransjen overfor et viktig informasjonsarbeid for å bidra til at ordningen skal bli godt mottatt og smidig innført i månedene som kommer. Båtbransjeforbundet tror at den nye sertifikatordningen og eventuelt muligheten til å frata de som viser grov uaktsomhet retten til å føre båt, vil virke ulykkesforebyggende, og berømmer regjeringen og Sjøfartsdirektoratet for å innføre en ordningen som de tror er hensiktsmessig.

Mer bevisst på redningvest

Forøvrig viser undersøkelsen at 56 prosent av båtbrukerne er blitt mer bevisst på bruk av redningsvest de siste 10 årene. Denne bevisstheten skal ha økt mest hos menn enn hos kvinner. Hele 60 prosent av mennene oppgir at de er blitt mer bevisst på bruk av redningsvest, med størst økning i bevissthet i aldersgruppen over 60 år.

 

Powered by Labrador CMS