- Dette er verstingene

Menn i alderen 60 år og oppover er overrepresentert på drukningstatistikken etter fall over bord eller kantring med båt. - Vi kan ikke lenger overse dette, sier statsråd Sylvia Brustad. (27.08.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Torsdag var nærings- og handelsminister Sylvia Brustad på plass på Høvik i Bærum for å markere starten på en ny sjøsikkerhetskampanje. Kampanjen er et samarbeid mellom departementet, Redningsselskapet og Sjøfartsdirektoratet, og skal spesielt fokusere på denne utsatte målgruppen til sjøs.

Fort gjort

Redningsmannskap fra Redningsselskapet ga statsråden og de andre frammøtte et lite innblikk i hva som skjer ved fall over bord, en demonstrasjon som blant annet viste at ting skjer fort og at det ikke er bare bare å komme seg om bord i båten igjen når en først har vært så uheldig å ramle i vannet.
- Dette er startskuddet for kampanjen til neste båtsesong, og vi ser at når det går så raskt som vi fikk demonstrert her idag, så hjelper det ikke en gang å være nært land, og vi ser at det er kjempeviktig med fokus på bruk av redningsvest. Av 16 omkomne til sjøs er 15 menn, 10 av dem er over 60 år, og vi skal nå se nærmere på hvordan vi bedre kan nå ut til dem, forteller Brustad.

Klart signal

- Av 16 omkomne er 15 menn og 10 av disse er over 60 år. Dette er jo tendenser som drukningstatistikkene har vist også tidligere, burde ikke en slik kampanje spesielt rettet mot denne aldersgruppen ha kommet litt før?
- Når statistikken er så klar må vi gjøre noe med det. Vi har hatt flere kampanjer som har rettet seg både mot barn og unge og satt fokus på sikkerhet til sjøs gjennom ulike tiltak, som for eksempel innføringen av obligatorisk båtførerbevis, men som denne aldersgruppen da ikke er omfattet av, sier Brustad til Båtmagasinet.

Lovforslag på trappene

- Men burde ikke da også denne målgruppen ha blitt omfatten av ordningen med obligatorisk båtførerbevis?
- Ved innføringen av obligatorisk båtførerbevis var det en avveining av hvor grensen skulle gå, med da nye og unge brukere som tar i bruk ny båt med nytt og ukjent utstyr, og med eldre brukere som kanskje har mer erfaring med dette, svarer Brustad, og legger til at en vil kunne nå alle gjennom sanksjonsordninger hvor en kan miste retten til å kjøre båt, uansett alder. Foreløpig er forslaget ute til høring, men innen utgangen av året skal det etter planen foreligge et lovforslag som skal legges fram for regjeringen.

Åpen for påbud om redningvest

- Du snakker også varmt om bruk av redningsvest, og det er nå påbudt med redningsvest i båten. Når vil vi få et påbud om bruk?
- Vi vil først finne tiltak som gjør at folk vil bruke redningsvest, men jeg er åpen for at dette spørsmålet utredes, påpeker Brustad, som tror det kan bli en utfordring å innføre et påbud med tanke på praktisk spørsmål som når, hvor og i hvilke situasjoner om bord i båten du må ha på deg redningsvest.

 

Powered by Labrador CMS