30 omkom i fritidsbåtulykker i 2008

Totalt omkom 30 personer i fritidsbåtulykker i 2008. Alle var godt voksne menn. (17.02.09)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen
Foto Atle Knutsen

30 omkomne i 2008 er mindre enn gjennomsnittet og færre dødsfall i fritidsulykker enn fryktet.

Godt voksne menn

Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at alle de 30 omkomne var menn.
– Det kan se ut som om godt voksne menn har for stor tro på sin egen evne til å redde seg ut av en farlig situasjon, sier seniorrådgiver Bjørn Reppe i avdeling for Sjøvett og fritidsfartøy.

- Bruk vest

Reppe betegner det som oppsiktsvekkende at 14 personer omkom som følge av at båten kantret.
– Bruk av redningsvest ville i mange av disse tragiske drukningene kunne medført at personen overlevde, mener Reppe. Han påpeker at en kantring alltid er alvorlig, men at det som oftest er store sjanser for at en kommer fra en kantring med livet i behold hvis en har tatt sine forhåndsregler.

- Vis respekt

Ved 12 av de 14 dødsfallene som følge av kantring blåste det kuling, noe som enten kan tyde på at vedkommende har blitt overrasket av dårlig vær, eller ikke har tatt hensyn til båtens sjøegenskaper i forhold til bølgehøyde.
- Respekt for sjø og hav er uansett viktig for å kunne ferdes på en trygg måte. Bruk av flyteutstyr for alle om bord, samt det å ta hensyn til vær og vind vil i de fleste tilfeller redusere risikoen for dødsfall ved en ulykke betraktelig.

"Rekord" i fiskeribransjen

Mens 8,9 fiskere i gjennomsnitt har omkommet på havet de siste ti årene, ble 2008 et positivt rekordår for fiskerinæringen. Statistikken viser at ingen fiskere omkom i fjor, i tillegg er det registrert en nedgang i antall skadede.