RASK: Med "115-hesters" High Output-motor fra Evinrude klarer Nordkapp 605 Enduro 38 knops fart.

Smart og spenstig

Med nyheten Enduro 605 har Nordkapp tatt et langt steg videre i utviklingen av en helt ny generasjon skrog.

Publisert Sist oppdatert

Forutsigbare, kjedelige og tradisjonelle skjærgårdsjeeper produseres som dusinvare. Men i blant dukker det opp en nyhet som skiller seg ut, som Nordkapp Enduro 605. Annerledes å se på. Annerledes å kjøre.

Båten henvender seg til familien som vi ha litt størrelse på dagsturbåten, men som også vil ha det lille ekstra luksusfølelsen.

Båten skal være en videreføring av den populære Enduro 600 fra 2001 som det er produsert over 600 stykker av. Det var vel på tide med en fornying.

Rett baugprofil

Det er ikke vanskelig å se at den er ny. Designer Espen Thorup har valgt å forvandre den tradisjonelle skrogformen med et skrog med rett baugprofil. Ikke bare har han kuttet den tradisjonelle baugen, alt er nytt.

Men først en liten omvisning om bord; Båten har en stor sideplassert konsoll, med nydelig ratt og komfortabel førerstol midtstilt. I siktlinjen er det gjort plass til en stor kartplotter og nødvendig instrumentering. Førermiljøet, med sin lett fargede vindskjerm, refleksfrie gråtone og to sittestoler, gir skipperen tilstrekkelig med selvtillit. I vår

testbåt var det montert en smart kjøleskuff i konsollen på passasjersiden.

KALD DRIKKE: Testbåten har en praktisk integrert kjøleskuffi konsollen.

Plass til syv personer

Gangpassasjen på babord side er stor og god og gjør det enkelt å bevege seg i alle retninger. I den grad det er mulig å snakke om utradisjonell planløsning i en skjærgårdsjeep, så er vel denne et eksempel. Det meste av arealet foran konsollen er sitteplasser, laget i formasjon som dekker alle sider, inklusiv fronten på konsollen. Alt i alt er det god plass til syv personer i denne båten.  Med pute i midten forvandles salongen til en gedigen solseng.

PLASSUTNYTTET: Her forut er all plass utnyttet, rikelig med sitteplasser og fendere i egne rom i skrogsidene.

   Litt mer tradisjonell løsning akter, med sofa på tvers. Ikke uventet er det stuveplass i benkene rund baut, og kalesjen har sin egen garasje foran konsollen. Smarte løsninger som rom for fendere og avsatt plass til tauverk på alle sider, er med på å gi båten er ryddig preg.

Ved første øyekast ser den lav ut, kanskje på grunn av sin lange vannlinje, men med solid fribord er den trygg også for de minste passasjerene.

Trygg og morsom

Det mest spennende med Nordkapp Enduro 605 er ikke visuelt synlig, for det befinner seg under vannlinjen. Vi tok båten ut en vindfull dag i Son. Båten virker faktisk større enn hva de reelle målene forteller, sannsynligvis fordi den rette profilen på baugen åpner for en lengre vannlinje. Båten bredeste punkt er flyttet helt akter. Dermed er bæreflaten økt og planingsterskelen eliminert.

   På vår båt var det hengt en 115 hester Evinrude E-Tec HO, en villig hingst som lekende lett brakte oss opp i 38 knop. Minst like interessant er at båten holder seg god i plan helt ned i 10 knopssonen. Ikke bare er det god drivstofføkonomi å holde den i plan, du opplever mye mer komfort på turen i farvann med danskebåter og tunge halvplanere pisker opp sjøen.

OVERSIKT:Føreren sitter godt og har den totale oversikt bak konsollen.

Vår 115 hester var utstyrt med en 17 tommers propell, sikkert et riktig valg for familien på tur med en del bagasje om bord. For å få en litt mer leken båt kan du vurdere en 19 tommers propell, og med den lett passere 40 knopsgrensen. Eller du kan spisse det hele med å sette en 15o hester på hekken. Vårt ideelle valg er 115 hester med 19 tommers propell.

   Med den rette baugprofilen var det ventet at sjø og bølger ville sprute over, men det var ikke mye av det. Nå skal det sies at ikke veldig mye av baugen har rett profil. Båten har et chine relativt høy opp foran, og avverger med den trolig mye sjøsprut. Sjøegenskapene på dette nye skroget er i det hele frembragende. De tradisjonelle steglistene bak på skroget er fjernet for å sikre mye landinger. Det fungerer utmerket ved normal bruk av båten.

Noen skeptikere vil ha det til at det må være vanskelig å gå inn i uthavn med en slik baug. Det er det ikke, men det kan være greit med et baugjern.

Nordkapp-båtene koster mer enn gjennomsnittet, men man får også mye for pengene. I standard utførelse, og med 115 hesters motor, koster Nordkapp Enduro 605 320.000 kroner. Det er mye båt for pengene.

VINNER IGJEN: Nordkapp boats AS har blitt tildelt Merket for god design for sin skjærgårdsjeep 605 Enduro.

Fakta

CE-kategori: C

Produksjonsland: Polen

Lengde (meter): 6.06

Bredde (meter): 2.20

V-bunn (grader): 19.00

Vekt (kg): 830

Dyptgaende (meter): 0.80

Drivstoff (liter): 140

Max. antall personer: 7

Motoreffekt fra (hk): 90.00

Motoreffekt til (hk): 150.00

Motor testbåt: Evinrude E-tec 115 HO

- Sylindervolum: 1727

- Antall synlindre: 4

- Effekt (hk): 115.00

- Effekt (kw): 85.00

Toppfart i test (knop): 37.80

Pris testbåt (kr): 377000

Opplysninger: www.nordkapp-boats.no