Storstilt forestilling i Lyngør

Mer enn 700 medvirkende deltar ved 200-årsmarkeringen av Lyngørslaget 6. juli på Lyngør havn.

Publisert Sist oppdatert

Tekst Lars Kristian Larsen
Alle foto: Atle Goutbeek


Mange barn skal i aksjon under jubileumsforestillingen. Her er Amalie i aksjon under første øvelse.
Foto: Atle Goutbeek

Av disse 700 er 350 lokale, i tillegg til mannskap ombord på Nordisk Seilas sine 27 fartøy.  Den engelske senkingen av det dansk-norske flaggskipet Najaden 6. juli 1812 var den mest dramatiske og spektakulære av hendelsene fra dansk-norsk side under Napoelonskrigene 1807-1814 som indirekte ledet til begivenhetene på Eidsvoll i 1814.

Jubileumsmarkering

Det engelske slagskipet Dictator brukte 40 minutter på å senke Najaden, mens kanonbåter gjorde en heltemodig innsats på å forhindre tragedien. Innsatsstyrker fra Risør og Arendal forsøkte å komme til unnsetning, men ble opptatt av å bekjempe deler av den engelske flåtestyrken som blokkerte norske farvann.

I år er det 200 år siden slaget fant sted, og dette skal selvsagt markeres med stil.

VIl bli husket

Det skal kjennes, da vil det huskes! Kontrasten mellom hverdagen - preget av daglige gjøremål, sommer og barn i skoleferie – til det å plutselig befinne seg midt i et krigsinferno belyses og oppleves! Barn fra skolene i området spiller barn i 1812, 180 sangere fremfører lydbildet (Komposisjon Ketil Bjørnstad) sammen med fortellingen om hva som skjedde, som vil høres – langt.  Dansere forsterker den visuelle opplevelsen. Markeringen avsluttes med kraftfull kannonade, sier prosjektleder Martha M. Hansen Lyngør2012 til Båtmagasinet.

Slaget varte i 40 minutter. Det er også tidsplanen for det spektakulære skuespillet som starter kvelden 6.juli i år. Arrangøren håper på flere tusen tilskuere.

-Vi regner med cirka 2000 tilskuere, men vi har plass til 5000, sier Hansen.

Dansere og skuespillere har øvd siden april, og det blir flere fellesøvelser frem til generalprøven 5. juli og fremføringen 6. juli.

VIDEO: Slaget på Lyngør

Arrangøren har laget et eget kart der det vises hvor man kan fortøye plastbåten fredag 6. juli. Store deler av havna blir nemlig stengt for båttrafikk før, under og etter arrangementet. Møt opp for en spennende opplevelse. 

Mer info: www.lyngør2012.no

(12.06.2012)

Powered by Labrador CMS