Fiffig fortøyning for ferskinger

Glem fortøyningsliner og assistanse fra land når du skal legge til kai. Ved hjelp av bevegelige stålermer skal en østerriksk oppfinnelse gjøre fortøyningen om til rene barnematen. (08.08.2008)

Publisert Sist oppdatert

Av Therese Vågen

Det patenterte systemet DualDocker skal være så enkelt at alle og en hver skal kunne fortøye båten raskt og enkelt. Systemet består av fortøyningsermer i stål som er fastmontert på bryggekanten.

Når du bakker inn for å fortøye, drar du til deg en fortøyningsline som er festet i enden av stålarma, ved hjelp av båtshaken. Lina drar du så gjennom kryssholtet. Et adapterfeste sørger for stabil fortøyning til stålarma når du belegger kryssholtet. Gjenta prosedyren på andre siden av båten og vips – så er du fortøyd.


Det støtabsorberende systemet skal ikke bare være såre enkelt – anretningen skal også sørge for en mer stabil fortøyning med minimale bevegelser i båten, selv når det er vind i kastene. Dette fordi systemet, som er utviklet at østerrikske ingeniører, blokkerer kinetisk energi som ved tradisjonell fortøyning fører til bevegelse i båten.

Dualdocker Dualdocker Dualdocker Dualdocker

Systemet leveres i fire ulike modeller alt etter hvor fleksible stålermer som ønskes. Det kan håndterer båter opp til 50 fot og 15 tonn. Oppfinneren Michael Fürhmann har klokketro på at DualDocker vil bli standard på fremtidens marinaer verden over.