utgave nr 7 1992

Selcall er utsolgt

Publisert Sist oppdatert


  SELCALL ER UTSOLGT

  Av Hans Due

  Er du lei av de evige stemmene på VHF'en for å høre om det er noen samtale til deg? Ønsker du deg selcall? (et tonekodenummer som kystradiostasjonen kan sende ut og som gjør at VHF'en piper kun hos deg) Glem det. Televerket er utsolgt.

  Det er ikke Televerkets skyld. Et selcallnummer er fem-sifret, hvilket gir en grense på 100.000 nummer på verdensbasis. 20.000 av disse er forbeholdt kystradio-stasjonene, og det er altså 80.000 igjen til kommersielle brukere. I Norge er det delt ut ca. 11.000 selcallnummer, og Norge er dermed en "tung bruker" av selcall.
  -Om du på død og liv må ha selcall på VHFen, er det fortsatt muligheter. Televerket har holdt igjen noen numre til yrkesbruk og til brukere som kan dokumentere et spesielt behov, forteller avdelingsingeniør Trond Øverby i radioinspeksjonen i Teledirektoratet.
  Et nytt system er imidlertid på vei inn, det såkalte DSC (Digital Selcall). Når dette systemet er fullt utbygget, vil man kunne ringe direkte til og fra en VHF-stasjon, uten å gå veien om den manuelt betjente kystradiostasjonen. Da vil selcalnummeret bli ni-sifret, noe som gir en adskillig større nummerserie.
  Men DSC-utstyret er foreløpig kostbart. En interfaceboks for DSC koster ca. 19.000 kroner. I tillegg må du ha en spesiell boks for kanal 70 for å kunne bruke direkte telefontjenester, og den koster i dag ca. 4.500 kroner. Hvis du ikke har VHF-stasjon fra før, kommer innkjøp av denne i tillegg, altså en investering på mellom 25.000 og 30.000 kroner for VHF med selcall.