utgave nr 5 2

Ny glans til det rustfrie

Publisert Sist oppdatert

Ny glans til det rustfrie

Ombord i de fleste moderne båter er det mange meter rustfrie/syrefaste rør, beslag og oppvaskkummer o.l. Det er ikke til å unngå at disse får riper og flekker. Slik kan du fjerne dem.

Tekst og foto: Ingvar Johnsen

Til vanlig renhold, inklusive på rustfrie kasseroller og forkrommede deler, kan vi anbefale middelet Stahl – fix. Det er effektivt, det både rengjør, pleier og beskytter. Middelet er også effektivt til å rense kjeramiske kokeplater (se side 72). Vi kjøpte middelet i en elektrisk hvitevareforretning. Importør er: Ruska A/S, tlf.: 69 89 23 09.
Hvis de rustfrie/syrefaste komponentene har fått riper eller annen mekanisk slitasje, må du til med kraftigere saker som slipepapir/smergel i finhetene 600 og 1200 samt Autosol metallpolish. Start med finhet 600 for å ta det grøvste. Fortsett med 1200. Vil du bygge opp ytterligere finish med slipepapiret, kan du rett og slett sette inn papiret med vanlig skolekritt, og en dråpe smøreolje, noe som demper slipevirkning og lager "grunnere" riper. Den siste finishen bygger du opp med Autosol metallpolish. Jo mer polering/dess bedre glans.
Autosol er forøvrig et utmerket middel til overflaten på plastbåten. Hvis den begynner å bli matt, kan du bruke Autosol til å bygge opp glansen igjen – enten for hånd eller med maskin hvis du skal polere store flater. Bruk en maskin som kan gå sakte og som tåler belastning. En slik kan man leie. Skal du kjøpe en bra maskin, koster det et par tre tusen kroner.

Powered by Labrador CMS