utgave nr 3 1998

På øvelse med Sjøheimevernet

Publisert Sist oppdatert


    På øvelse med Sjøheimevernet


    This is Sierra India. New Skunk, New Skunk, New Skunk, position Blue 019-144. Tracking south, speed medium. Authenticationtime 2342. I authenticate Lima Yankee. Out.

    AV SVERRE KOXVOLD

    Meldingen kom inn klart og tydelig over Sailor'n. Det var liten tvil. En av de andre båtene hadde lokalisert en mulig fiende i området rett vest for Tananger. Det uidentifiserte fartøyet var på vei sydover med fart under 10 mil. Dette ble rapportert inn kl. 23.42 og dermed ble koden for det minuttet LY. Det var andre båter som lå bak holmer og skjær og fulgte fartøyet videre. Flukt er vanskelig.
    Det er ikke enkelt å snike seg inn i den norske skjærgård uten å bli observert og anholdt hvis man ser mistenkelig ut. Dette ble bekreftet da vi deltok med "Fridtjofen" i Sjøheimevernets årlige trening ved Stavanger. En hel uke var det fullt program med observasjon og plotting av "mistenkelige" fartøy. Deretter fulgte eksaminering og visitering. Noen ble så eskortert inn til byen for overlevering til politi og andre. Vi testet også tøffere hjelpemidler, vi hadde ombord en Colt 12.7 mm mitraljøse. Nattens stillhet ble avbrudt av hissig hakka-hakka-hakka. Sporlysene buet seg mot målet av oljefat flere hundre meter unna. Skuta ristet på seg og mitraljøsen kastet tomme patroner i været som ville unger med legobiter. Skipshunden Skippy søkte panisk de beskyttende armene til sin nye venn Martin.

    Motiverte individualister

    Vi hadde et bra team ombord. Etter mange års erfaring var alle spesialister på sine felter. "Fridtjofen" ble deres hjem i en uke. Kombinert med baser på land var det en god løsning.
    Slike øvelser foregår langs hele norskekysten. Sjøheimevernet er en effektiv organisasjon, bestående av individualister som er svært motiverte for den årlige trening. I tillegg er de lokalkjente. De er derfor en viktig del av det norske sjøforsvaret.
    -Alternativet hadde vært å sitte i et knappetelt i en eller annen skau. Det er det ikke mange her som vil, sier Fenrik Rune Askeland.
    Vi var 13 fartøyer og 80 mann. Fartøyene var typiske kystbåter som blendet seg inn i miljøet. Fiskebåter, eldre fraktskuter, passasjebåter og annet som du ser hver dag i leia. Kravet er at de hører hjemme i miljøet, at de har plass og fasiliteter for mannskap ombord, og at du kan stole på det tekniske utstyr ombord. I en god skute holder mannskapet sammen som en gjeng.

    Kompetent enhet

    Sjøheimevernet har forandret seg mye de siste 13 år. Fra å være en passiv, kanskje distansert krigsenhet i forsvaret, er det nå en kompetent gruppe som assisterer Kystvakten. Man har et nært samarbeide med andre enheter i Sjøforsvaret. Og de setter store krav til seg selv og sine. De årlige treningsukene er derfor en viktig del for å holde denne ekspertisen ved like.
    Norge er kystnasjon. Og vi må bevare den. Kanskje du blir sett på som en SKUNK neste gang du seiler langs holmer og skjær. Enten du vet det eller ikke.