Nr 9. 2013

Testlaboratoriet

Vi tester ulike maritime produkter som er kjekke å ha med i båten.

Publisert Sist oppdatert

Heftig limfjerner

Limrester etter tape og dekor, kan være en plage – særlig når den skal fjernes. Vidundermidler dumper stadig ned i postkassen hos oss, men mange er ikke like vidunderlige som produsenten vil ha det til. I så måte er Wipe & Shine fra svenske KMI Green et riktig hederlig unntak.

Produktet inngår i en serie med grønne midler for rens og fjerning av alle typer lim og maling. De øvrige produktene kommer vi tilbake til senere. Wipe & Shine leveres i en liten boks med våtservietter og viste seg å være uhyre effektivt til fjerning av limrester. På reportasjebåten hadde vi lim etter gaffatape og gamle havnebilletter. Limet etter havnebillettene på rekka forsvant bare vi vasket over med servietten, mens det tykkere tapelimet måtte løses opp i 5-10 minutter før også det lett kunne skrapes vekk.

Produktet erstatter aceton og bensin og skånsomt mot huden. Wipe & Shine skal også være effektivt til rens av fendere og gummibåter.

Wipe & Shine

Kjekt å ha?

Ja!

Pris:

Ca 500,-

Er den verdt prisen?

Absolutt!

Informasjon:

www.kmigreenproducts.com

 

Ikke bare rørlegger på boks

Ved siden av et sikkert hjelpemiddel til skikkelige drittjobber, har Plumbo også en serie effektive rengjøringsmidler under merkenavnet Plumbo Clean. Vi har prøvd Plumbo Clean Stålglans, som var effektivt til fjerning av fett og merker. Det skal dessuten etterlate en beskyttende overflate. I Clean-serien finnes det også en rekke andre produkter, som en ren fettløser, ovn- og grillrens, keramikk og glassrens og egne baderomsprodukter.

Plumbo Clean Stålglans

Kjekt å ha?

Tja

Pris:

95,-

Er den verdt prisen?

Ja

Informasjon:

www.plumbo.no

 

Suger seg fast

AnyGrip Marine er en robust og samtidig lekkert designet mobilholder for både båt og bil. Holderen passer perfekt til for eksempel iPhone, men den er også bred nok til å holde Samsungs største modell. Holderen festes til rute eller fast underlag ved hjelp av en kraftig sugekopp. AnyGrip sitter like godt selv etter ei uke på vinduet. Den myke og litt klissete gummien under holderen etterlater en ring på underlaget når den fjernes, men dette er lett å ta bort. Selve holderen kan justeres til ønsket bredde ved hjelp av en fjærbelastet klype. Denne er foret med gummilister, slik at den holder telefonen fast, selv under kraftig sjøgang. AnyGrip har et kuleledd for å justere innsynsvinkelen. Denne er lett å endre, og gjør at telefonen kan holdes både vertikalt og horisontalt.

 

AnyGrip Marine mobilholder

Kjekt å ha?

Ja

Pris:

399,-

Er den verdt prisen?

Om du liker designen

Informasjon:

www.tdnordic.no

 

Kameraer for båtturen

 

Billige og gode

Små vanntette kameraer er perfekte for å samle sommerminner fra båtturen. Etter å ha hatt med meg to Panasonic-kameraer på en fireukers ferietur skulle jeg sjekke prisen, og ble mildt sagt overrasket. 2300 kroner for det dyreste og 1900 kroner for det rimeligste. Det må sies å være mye for pengene. Disse tar langt bedre bilder og videosnutter enn bare noen få år gamle kameraer til tre ganger prisen. Her har tydeligvis utviklingen gått fort, samtidig som prisen på elektronikk har blitt stadig lavere.

Det rimeligste av kameraene har modellbetegnelsen Panasonic HX-WA3 og er vanntett ned til fem meters dyp. Dette kameraet har noen begrensninger som den dyrere modellen HX-WA30 ikke har. Det har ingen vidvinkellinse, noe som gjør at man må gå lengre unna det man skal filme eller ta bilde av for å få et bra utsnitt. Kameraet tar skarpe og gode videobilder, men setter man de to modellene opp mot hverandre er det tydelig at dyreste modell gir bedre kontraster og færre utbrente bilder.

Begge spiller inn i full HD med 1920x1080 pikslers oppløsning.

WA3 (rimeligste modell) har mange ulike programmer som er mer til underholdning enn nytte. For eksempel finnes et eget program for å lage video med Filmavisen-look. Joda, det kan sikkert være morsomt, men nytteeffekten er relativt liten. De fleste redigeringsprogrammer gjør dessuten jobben bedre. Mer nyttig er stillbildefunksjonen som tar bilder med inntil 16 megapikslers oppløsning. Bildekvaliteten er fullt brukbar, selv om du får rene fotokameraer med bedre bildekvalitet til samme pris. Kameraet har også innebygget blits for fotografering i dårlig lys eller motlys.

Kameraene har pistolgrep, og både zoomen og opptaksknappen er plassert slik at de enkelt betjenes med tommelen. Zoomen lager dessverre en irriterende motorlyd når den brukes i stille omgivelser. Denne kommer med på videoen, og kan ikke fjernes. Dette problemet finner du ikke på WA30-modellen der zoom-motoren går helt stille. 
 

Panasonic HX-WA3 videokamera

Kjekt å ha?

Ja

Pris:

Ca 1900 kroner

Er den verdt prisen?

Ja

Informasjon:

www.panasonic.no

 

 

Tåler det meste

Panasonic HX-WA30 er vanntett ned til ti meters dyp, og tåler i tillegg fall fra 1,5 meters høyde. Dermed er det lite i veien for å låne bort videokameraet til barna. Mistes det i bakken gjør det ikke noe, og faller det i sjøen (helst ikke midtfjords) er det bare å hente det opp igjen og fortsette å filme. I forhold til lillebror WA3 er dette kameraet bedre både på funksjonalitet og bildekvalitet. Det har vidvinkellinse på 28 mm og en imponerende bildekvalitet. Begge kameraene tar opp på SD-minnekort. Videoene leveres i det anvendelige MP4-formaet og bildene tas i JPEG-format. Den automatiske bildestabilisatoren gjør en god jobb, og autofokusen gir raskt skarpe bilder etter raske panoreringer. En fin funksjon på dyreste modell er muligheten for å styre kameraet fra en smarttelefon-app. Skulle vi ønske oss noe mer måtte det være berøringsskjerm der en kan sette fokus manuelt, samt mulighet for tilkobling av ekstern mikrofon. Lydkvaliteten på disse kameraene er helt grei, men bærer preg av en del støy fra omgivelsene. Alt i alt er disse kameraene meget gode kjøp. Differansen mellom billigste og dyreste modell er såpass liten at WA30 blir et klart førstevalg. 

 

Panasonic HX-WA30 videokamera

Kjekt å ha?

Ja

Pris:

Ca 2300 kroner

Er den verdt prisen?

Ja

Informasjon:

www.panasonic.no

 

 

Tekniske data

 

HX-WA3

HX-WA30

Blender:

3,5 - 3,7

2,8 - 3,9

Zoom

5x optisk

5 x optisk

Vanntett

5 meter

10 meter

Vekt:

287 gram

290 gram

Foto-oppløsning:

16 MP

16 MP

 

 

Powered by Labrador CMS