Nr 9. 2013

TEST: Propellprodukter

Den blanke vinner: Vår testpropell har ligget ute i sjøen gjennom hele sesongen. Hvilken behandling hindrer groe på propellen best? Testresultatet etterlater ingen tvil. And the winner is….

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

I Båtmagasinet 4/2013 ga vi en propell tre ulike behandlinger for å hemme groe. Propellen ble hengt på ca en meters dyp på en solrik brygge, og har ligget der gjennom sommeren. Vi har sjekket propellen jevnlig gjennom sesongen, og testresultatet er hevet over enhver tvil.

Propellblad 1

Autoglym og Selaclean

BEHANDLING:

Det første propellbladet behandlet vi med Autoglyms Metallpolish for å få en jevn overflate. Denne ble så forseglet med Selacleans Gelcoatforsegler.

RESULTAT:

Etter to måneder i sjøen var propellbladet helt uten groe og hadde fortsatt en jevn overflate, men var naturlig nok like oksydert som da vi startet testen.

VURDERING:

Bestått.

Propellblad 2

Autoglym og Selaclean

BEHANDLING:

Propellblad nummer to fikk samme avsluttende behandling som blad nummer 1, med Autoglyms Metallpolish for å få en jevn overflate og så Selacleans Gelcoatforsegler. I tillegg ble dette bladet først renset med Selacleans Skjell- og vannlinjerens (et syrebasert produkt) som gjorde overflaten helt glatt og fjernet misfarging og oksydering.

RESULTAT:

Etter to måneder i sjøen var propellbladet, i likhet med blad nummer 1, helt uten groe og hadde fortsatt en jevn overflate, og var fortsatt like blankt som da vi senket propellen i sjøen.

VURDERING

: Testvinner! (Stempel)

 

Propellblad 3

Lanoprotect

BEHANDLING:

Propellblad nummer tre ble først renset med metallpolish, deretter behandlet vi det med klorin for å drepe mikroorganismer. Så ble bladet varmet opp. Det samme ble det Lanoprotect som vi penslet på propellbladet. Til slutt ble denne tyktflytende filmen jevnet med varme.

RESULTAT:

Resultatet må sies å være nedslående. Riktig nok hevder ikke produsenten at naturmiddelet skal være grohemmende, men det synes derimot å være grofremmende! Som det eneste av de fire bladene hadde Lanoprotect fått et godt lag “pels”. Den kunne riktig nok strykes lett bort med fingeren – hvilket bekrefter hensikten hensikten med Lanoprotect som skal sørge for at groe slipper når propellen settes i bevegelse. Men da vi strøk over bladet med fingeren, løsnet også den blå hinnen. Naturmidler i all ære, men dette middelet var både omstendelig å påføre og helt uten effekt. Referansebladet som var ubehandlet viser at det er mer effektivt å la være å gjøre noe som helst enn å bruke Lanoprotect.

VURDERING:

Testtaper!

PRODUKTINFORMASJON

 

LEGG INN FAKSIMILE AV SAKEN FRA BM 4/2013

 

Produkt

Pris veiledende

Produsent

Skjell- og vannlinjerens

99,-

Krefting & Co.

www.krefting.no

Autoglym Metal polish 325 ml

210,-

Krefting & Co.

www.krefting.no

Selaclean gelcoat forsegler

330,-

Krefting & Co.

www.krefting.no

Polish svamp

44,-

Krefting & Co.

www.krefting.no

Svamp med skrubb

Ca 35,-

Dagligvare

Selita poleringskluter (lofrie)

99,-

Krefting & Co.

www.krefting.no

Lanoprotect

Ca 600,-

www.lanoprotect.com