Nr 12 2012

Gjør det selv: Vi monterer lysdemper

En demper skaper stemning: Dempet belysning skaper fin stemning. Men du sparer også strøm. Slik montere du lysdemper i båten.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Vi har lenge vært vant til å ha demping på lysene hjemme. Og det blir stadig vanligere også å ha det i båten. Tidligere har det vært slik at du ikke kunne bruke samme lysdemper for LED som for andre lamper. Norske Java Sea har utviklet en reguleringsbryter som enkelt kan programmeres for den type lys du bruker. Og omprogrammeres dersom du bytter.

   Hovedgrunnen til at de fleste bruker dimmer på lyset er at dempet belysning skaper en hyggelig atmosfære. Det er greit å ha full belysning når man lager middagen, men hyggelig med dempet belysning når maten serveres. Det er også et poeng at vi sparer strøm, spesielt ved bruk av halogenlys eller glødelamper. Demper du lyset ned til halv styrke bruker du omtrent halvparten så mye strøm. Noe som igjen innebærer at batteribanken holder lenger.

   I motsetning til for 230 volt anlegg er det slik at du har lov til å utføre arbeid på det elektriske 12 volt anlegget i båten. Likevel er det alltid viktig at arbeidet gjøres skikkelig og fagmessig.

   Stort sett erstatter en lysdemper det vi kaller en enpolet bryter. Det er alltid to ledninger som går inn til et lyspunkt, ved likestrøm en pluss-ledning og en minus-ledning. Den siste kalles også jordingsledning (er ikke det samme som jordingsledningen ved 230 volt anlegg). Vanligvis er minus-ledningen svart og pluss-ledningen rød. Det er vanlig at minus-ledningen går direkte til lampen(e), mens pluss-ledningen går via en bryter. Alle ledninger skal sikres med sikring og den settes også på pluss-ledningen. For demping av vanlige lamper settes altså demperen på pluss-ledningen. Har du en bryter fra før kan denne enkelt erstattes med en demper. Mange dempere er merket med en P der ledningen fra batteriet skal inn og et reguleringssymbol der ledningen skal ut og videre til lampe. Om du bruker halogenbelysning spiller det ingen rolle om du bytter om pluss og minus når du kobler ledningene til lampen. De fleste LED-lamper er slik at du må koble riktig pol, ellers fungerer den ikke.

 

Mange muligheter

Demperne kommer i en rekke forskjellige utførelser, og i forskjellige farger. Det mest vanlige har vært at de kommer med et ratt. Når du vrir rattet den ene veien høres et klikk, og bryteren er slått helt av. Ved å vri rattet justeres lyset. Det er også en del brytere som i stedet har taster for opp og ned, touch-knapper. Den ene tasten demper lysstyrken, mens den andre øker lysstyrken. Reguleringsbryterne kommer for å tåle ulik maksimumsbelastning. Ser vi på Frilight sine dimmere, som er blant de mest brukte, kommer de for maksimalt 60w/5A og 100w/8,3A. Skal du for eksempel dempe en lysrekke på 4 lamper hver på 10 watt holder det med den miste, som er noe rimeligere. Har du for eksempel 8 lamper hver på 10 watt må du bruke en som tåler 100 watt. Bruker du LED er belastningen mye lavere, kanskje bare 10-15% av belastningen for halogen. De fleste dimmere er laget enten for glødelamper/halogen eller for LED-lamper. Likevel finnes det noen dimmere som kan brukes til begge deler.

   Vær oppmerksom på et noen LED-lamper krever egne dimmere. Dette gjelder blant annet Roca-lamper. Hør med din båtutstyrsforhandler. Ser vi på dimmerne fra Frilight kommer de i utførelse hvit, gull, sølv og krom. De aller fleste dimmerne kommer i fysisk størrelse 60x60 millimeter. Dette er stort sett standard for elektrisk materiell i båter; brytere, stikkontakter, TV-uttak og så videre. Det finnes også systemer hvor selve dimmerenheten monteres skjult og lyset dempes med små trykkbrytere eller med fjernkontroll. Prismessig ligger dimmere fra 150 kroner til 600 kroner. Forholdsvis nytt er at også Biltema tatt frem en dimmer for LED, priset til kr 289,-. Den leveres i hvitt eller kromdesign og tåler en belasting ved 12 volt på cirka 80 watt/6,5 A. Kan bare brukes til LED. Relativt nytt er også at det er kommet LED-lamper med innebygget demper. Ved å berøre lampen reguleres lysstyrken.

 

Ja takk, begge deler

Da vi skulle montere lysregulatorer valgte vi reguleringsbryterne fra norske Java Sea Ltd, en bedrift som lager finurlige maritim elektronikk, blant annet intervallbrytere for vindusviskere, motorromskontroll og laderegulator. I tillegg til at det er hyggelig å kjøpe noe som er utviklet og produsert i Norge falt vi for utseende, som vi finner tøft og teknisk. Ikke minst liker vi at lysdemperen enkelt kan programmeres for å kunne fungere både for vanlige lamper (glødelamper og halogen) og for LED-lamper. For tiden er båten utstyrt med halogenlamper i salongen, men vi har planer om å skifte til LED. Da slipper vi å skifte lysdempere når vi en gang skifter lamper. I vårt tilfelle har vi to lysrekker, hver med fire 10 watt lamper. Bryteren vi monterte skal tåle en belastning på 5 A, altså 60 watt. Siden vi valgte å montere separate dimmere for hver lysrekke har vi følgelig mer enn nok å gå på. Nyeste utgave av denne dimmeren tåler 7 A, altså 80 watt. Denne koster kr 569,- hos Maritim. Til siste utgave av LR-lysregulator leveres det nå fjernkontroll, modellbetegnelse LR RC, som kan styre opp til tre grupper/soner. Du kan altså slå av/på og regulere ulike lyskretser med en liten fjernkontroll (120x45 millimeter). LR-bryteren er laget slik at den må monteres i et panel, med utvendig størrelse på 60x60 millimeter.

   Java Sea har også en annen dimmer, LR TO. Den fungerer slik at elektronikk-delen (46x46 millimeter) monteres skjult, for eksempel bak bryterpanel, og så dempes lyset med en fjærbelastet trykkbryter (følger ikke med). Dette kan være en bryter som passer inn i eksisterende bryterpanel, for eksempel en Carling-bryter. Elektronikk-delen kan plasseres et stykke unna bryteren. Denne modellen tåler en belastning på 10 A. Maritim tar kr 369,- for den. Begge bryterne har dessuten en finurlig finesse. Dersom kretsen overbelastes, så halveres den innstilte lysstyrke. Ingen av reguleringsbryterne trekker strøm når de er slått av, og begge husker siste innstilling. Det vil si at når du slår bryteren på, så kommer lyset på slik det var da du slo det av. I fjor lanserte Java på forespørsel en spesiell dimmer som passer inn i en ”Playbus-ramme”. Denne rammen er ofte brukt som veggboks i engelskbygde båter, som for eksempel Sunseeker. Lysregulatoren har målene 50x50x15 millimeter. Alle reguleringsbryterne fra Java Sea kan brukes både på 12 volt og 24 volt anlegg. Husk at man aldri kan bruke dimmer på en kurs som har både halogenlys og LED-lys, det må være enten eller. Panelet til LR har for øvrig samme størrelse og utforming som andre paneler fra Java Sea, for eksempel intervallbryteren for vindusviskere.

 

Installasjon av Java-bryter

Installasjon av dimmeren er som nevnt enkel. Når du har bestemt hvor Java-bryterpanelet skal stå borrer du et hull med diameter 56-57 millimeter. Bryteren settes i medfølgende ramme og skues så fast med tilhørende skruer. Vi valgte å borre ut først, for så å skru bryterpanelet fast etter at vi hadde koblet det. Siden vi allerede har brytere til lysrekkene på bryterpanelet valgte vi å beholde disse, noe som slett ikke er nødvendig. Hver av bryterne skal sikres med sikringer på 10 A. Det er verd å merke seg at dimmeren kan bli ødelagt ved feilkobling. I vårt tilfelle var koblingen så enkel som at vi løsnet ledningen fra ut-siden av eksisterende bryter og koblet denne til uttaket på Java-bryteren som er merket med et lampe-tegn i stedet. Vi la så en ny ledning fra ut-siden på eksisterende bryter til koblingspunket i Java-bryteren merket med +. Det skal brukes ledninger på 1,0-1,5 kvadratmillimeter inn på koblingspunktene. Er eksisterende ledninger fra batteriet eller til lampene tykkere må du lage en overgang til riktig ledningstverrsnitt på den siste biten som skal inn på reguleringsbryteren. Det som er spesielt med de elektroniske dimmerne, som den fra Java, er at det også skal en jordingsledning (minus-ledning) inn på koblingen – for at elektronikken skal fungere. Denne kan for eksempel hentes fra jordingsskinnen i sikringsskapet og festes i koblingspunk merket -. Når så bryteren er koblet er det bare til å slå på strømmen og foreta en enkel programmering. Hold begge knappene inne i noen sekunder, og grønn lampe begynner å blinke. To raske blink indikerer innstilling for halogenlampe og enkelt blink for LED. Ved å trykke en av knappene bytter du mellom halogen og LED. Innstillingen lagres ved å på ny holde begge knappene inne. En kort trykk på en av betjeningsknappene slår lyset av eller på. Ned-knappen brukes for å dempe lysstyrken, opp-knappen for å øke lysstyrken. En liten grønn lampe indikerer at det er strøm på bryteren. Bryteren husker altså siste innstilling. Vi opplevde dempingen som helt jevn og fin. Lysregulatoren skal virke fint med de fleste aktuelle LED-lamper, men er du usikker kan du kontakte Java Sea for informasjon.

 

Fakta:

I pakken:   

                       Komplett Java reguleringsbryter, monteringsanvisning

Vanskelighetsgrad:  

          Lett (1 av 5 skiftenøkler)

Bruksanvisning: 

                 God (smilefjes). På norsk.

Hvor lang tid:  

                                 Cirka 1 time per bryter. Litt avhengig av plassering

Trengs fagfolk:   

                 Nei, men alt arbeid må utføres fagmessig.

Påvirker CE-godkjenning:

Nei

Du trenger utover pakken:

    Tilførselsledning, buntebånd, ledig sikring eller sikringsholder med sikring. Eventuelt skjøtehylser for å lage overgang til riktig ledningstverrsnitt.

Verktøy:                                 Borremaskin og 56-57 mm hullsag. Elektroverktøy; avbiter, kabelskotang, avisolasjonstang, skrujern. Gjerne et multiinstrument for å måle spenning.

Pris:    kr 569,- hos Maritim

Produsent:           

                 Java Sea Ltd.  www.javasea.no

Norsk grossist:       

              Rasmussen Engros as. www.rasmussen-engros.no