Nr. 8 2013

Leder: ”Han tykje” og dumme avisartikler

Mens økonomene krangler seg i mellom om hvilken vei økonomien i Norge skal gå, og om boligprisene skal opp eller ned, er det ferietid og feriepengene er kommet og for mange skal de brukes langs kysten vår.

Publisert Sist oppdatert

Mens økonomene krangler

seg i mellom om hvilken vei økonomien i Norge skal gå, og om boligprisene skal opp eller ned, er det ferietid og feriepengene er kommet og for mange skal de brukes langs kysten vår. Der skal de fleste av oss både opp og ned. Det er vel utopi å tro at det skal være flatt vann og smeigedager hele ferien, men noen av dem får vi helt sikkert, og de er opptur. Det er de late dagene vi skal nyte, og hver eneste av dem er for veldig mange av oss mer verdt en en hel uke på stranden i syden. De dagene der pøseregnet truer oss til å tilbringe mesteparten av dagen under kalesjen kommer sikkert også og er nedtur. Solgangsbris og bølgetopper og bølgedaler sender oss og båten opp og ned også, men akkurat de oppturene og nedturene trives vi med. De hører til det gode liv på sjøen, for når bølgene flater ut og vi stikker baugen inn bak en landtunge i en idyllisk lagune, kaster anker og klargjør for et godt måltid med kveldssol både fra like over åskammen på den andre siden av bukta og fra speilbildet i vannet bak badeplattformen, har dagen vært vellykket.

Vi lar oss ikke knekke, selv om mange ser ut til å ville det. For i skrivende stund er avisenes blikk på vei mot båtlivet. Enkelte har allerede begynt.  En artikkel fra Avisienes Nyhetsbyrå sier at ”Drøyt halvparten av landets båtførere innrømmer at de ikke kan sjøvettsreglene godt nok. - Det er alt for mange båtførere som er direkte farlige på sjøen. De grunnleggende sjøvettsreglene må alle kunne”, sier en skadeleder i DNB Skadeforsikring. Og så mener hun Sjøveisreglene og kan ikke forskjell på dem en gang. Det viser seg at til sammen 55 prosent mener man kjenner svært godt eller ganske godt til sjøveisreglene i følge denne såkalte undersøkelsen. 31 prosent oppgir at man kjenner til reglene hverken godt eller dårlig, mens 15 prosent oppgir at man kjenner til reglene svært dårlig eller ganske dårlig.

Altså bare 15 prosent som kjenner reglene svært dårlig eller ganske dårlig.

Hallo! Det er 85 prosent som kan reglene meget godt eller sånn noenlunde, og det skjer omtrent ikke en eneste ulykke her til lands blant fritidsbåtfolket fordi de ikke kan sjøveisreglene.

Og hvilken agenda har DnBs skadeavdeling for å vinkle det slik? De har jo bestilt undersøkelsen og brukt proffe infofolk til å justere innhold og punch-line for å få folk til å bite på. Men så har de ikke peiling på begrepene de slenger om seg med.

Slike undersøkelser er null verdt. Spør en som har vært på sjøen skadefritt i 40 år om han synes han kan nok. For han kan jo godt ”Del B – Regler for styring og seilas”, men har er veldig usikker på ”Del D – Særskilte regler for undervannsbåter, sjøfly og orlogsfartøy mv.” Begge avsnitt hører til Sjøveisreglene (se lovdata.no), men kun det første har nevneverdig betydning for sikkerheten til en fritidsbåtfører. Er han da livsfarlig? 

  Solen er livsfarlig, den kan drepe, melder en av våre kollegaer i forbindelse med Færderseilasen. Nå er det hudkreften som det advares mot. Kjære vene, sier vi. Nå har vi hungret etter varme og sol en ekstremt lang vinter, og når de første sommerdager endelig kommer, og vi er klar til å nyte, klarer en eller annen nepe av en bladfyk fra egne rekker å vri til en syltynn story sånn bare for å slå slegge i hodet på den første som stikker hodet opp fra vinterhulen for å nyte de første livgivende solstrålene. ”Han skulle tykje mæ ha hatt en omgang med kjeppen”, sa en slektning nordfra om meg da jeg var liten. Og da hadde jeg ikke gjort noe annet enn å klage på et hår i suppa godt nede i den tredje tallerkenen og ikke sagt et eneste ord om at det faktisk var den beste fiskesuppa jeg noen gang hadde smakt. Jeg sier det samme om min kollega med hudkreftartikkelen: ”Han skulle tykje mæ ha hatt en omgang med kjeppen” . En annen kollega foreslo at vi skulle lage en konkurranse i sommer. Vi kan kåre den dummeste artikkelen i avisene om båtlivet. Det blir garantert mange kandidater å velge mellom. I mellomtiden: God sommer, og ta kontakt med oss hvis du ser reportasjebåten vår. Vi er sikker på at nettopp du har noe interessant å fortelle oss som vi kan skrive om i kommende utgaver av Båtmagasinet.