utgave nr 11 1994

Jiggen - effektive mykdyr

Publisert Sist oppdatert

EFFEKTIVE MYKDYR

AV SVEIN AURMARK

Vi glir sakte fremover på 15-16 meters dyp. Bunnen er jevn og fin og vi vet at den store langhalede jiggen svinser rett over den. Da kommer hugget og dorgestanga står i bue. Jiggen er nok en gang blitt for fristende for en sulten torsk.

Jeg kan ikke huske når jiggfisket begynte i Norge, men så mange år siden er det ikke. Og det er vel først de fem siste årene fisket med disse "mykdyrene" med blyhode er blitt virkelig populært.
Det var stangfiskerne som begynte, særlig med små jigger og superlett utstyr. Ikke minst til fiske etter torsk i strandsonen er jiggen i mange tilfelle sluken langt overlegen. Etterhvert ble det også vanlig å bruke den på dorgesnøret. Samtidig ble det laget stadig større utgaver. Med magnumjigger på kanskje 100 gram sier det seg selv at det kan fiskes temmelig dypt.
Jiggen har mange fordeler for sportsfiskeren. Den viktigste er at kroken vender oppover i vannet og at den derfor ikke så lett setter seg fast i bunnen. En annen er at den myke plasthalen er billig og dermed kan skiftes ut relativt ofte. Halen er nemlig alt annet enn robust og allerede det første møtet med en skarptannet fiskekjeft, kan lett bli dens bane.
Fisker du med jigg på stang, kaster du først ut og lar den synke ned til bunnen. Så "pumper" du snøret til deg i en langsom bevegelse. Da letter jiggen fra bunnen og går i en bue ned igjen idet du igjen lar stangtuppen peke fremover og sveiver inne slakken på snella. Torsken tar gjerne en jafs i det jiggen starter bevegelsen fremover.
Dorger du med jigg, behøver du forsåvidt ikke gjøre annet enn å forvisse deg om at den går like over bunnen og passe på når det biter. Jeg foretrekker imidlertid å holde snøret i hånda og gjøre noen små bevegelser. Erfaring tilsier at slike lokkebevegelser gir enda bedre fiskeresultat.
Både jigghodene og plastkroppene selges i mange farger. Hva som virker best, vil nok være avhengig av hva fisken beiter på i øyeblikket og av lysforholdene. Jeg har best erfaring med rødt hode og gul eller hvit kropp.