utgave nr 4 2

Tøm septiken med trykkluft

Publisert Sist oppdatert

Tøm septiken med trykkluft


Vår maskinsjef Ole Storbukt har stadig nye ideer til løsninger på problemer ombord. Denne gang er det septiktømming som har fanget hans interesse, og det faktum at membranpumper ofte er årsak til dolukt ombord. Med litt ombygging kan membranpumpen fortsatt benyttes uten at det oppstår luktproblemer fra denne. Poenget er å bruke pumpen til å skape overtrykk i septiktanken som gjør at innholdet presses ut gjennom bunnventilen.
Ettersom det nå er påbudt med septiktank i lystbåter med toalett, må mange båteiere installere slikt utstyr for å tilfredsstille regelverket. I handelen finnes det et utvalg av elektrisk drevne pumper som kan benyttes. En el-dreven pumpe vil være kostbar å anskaffe og installere, i tillegg til at et eventuelt vedlikehold nødvendigvis vil fremstå som en “møkkajobb”.
En enkel og renslig måte å arrangere tømming på er å installere en vanlig hånddrevet membranpumpe i tilknytning til luftingen på tanken over en treveisventil. Ved å snu treveisventilen og åpne overbordventilen, er det bare å pumpe. Innpumpet luft vil da presse tankinnholdet overbord raskt og enkelt. Membranpumpen vil alltid være ren. Det kan med fordel installeres en tilbakeslagsventil mellom pumpen og treveisventilen. Dette gjør at anlegget fremstår som et komplett tømmeanlegg på en enkel, billig og renslig måte og som alltid virker. Dette er også et godt tips til de som allerede sliter med membranpumper som lukter.