utgave nr 7 1999

SommerDag med ”Lindy”

Publisert Sist oppdatert

Tjuagutt og TV-sjarmør på tokt

SommerDag med ”Lindy”

Etter mange år i radiosporten, er bergenseren Dag Lindebjerg trygt forankret i kystkulturen på Vestlandet. Fra 1992 har han kjørt sin Maritimen over NRK radio, og nå er det andre sommeren med TV-programmene SommerDag. Hver fredag i juli og ut i august er Dag ute med båten sin ”Lindy” og en rikskjendis. Første mann ut i sommer var Jon Eikemo.

AV ANNE MARIT KLOKK

-Veafjorden øst for Osterøy innover fra Breistein, der Jon Eikemo ble født, til Eikemo lenger inne i fjorden der han vokste opp, er Norges mest fantastiske fjordparadis, sier Dag Lindebjerg begeistret etter ferdig innspilt første runde av SommerDag, som du kanskje så på NRK 1 fredag 2. juli? -En glemt fjordarm der det ikke finnes folk eller båter eller du kan se noen vei langs fjorden. Du er helt alene, sier lokalkjente Dag. Det er ikke mange kaier og naust i Hordaland han ikke har besøkt og dermed knyttet kontakt med lokale krefter. Dag mener han har vært tusen steder og banket på.
-Etter en omflakkende tilværelse som sportsreporter, startet jeg opp radioprogrammet Maritimen i 1993. I steden for å halse kloden rundt etter sportseliten, setter jeg må nå i bilen eller går ombord i egen båt og utforsker nedlagte veier og smutthull i skjærgården. Radioprogrammet går på direkten og har beskjedent sagt vært populært! Jeg har i løpet av disse årene bygget opp et finmasket nettverk i fjæra, og det hjalp enormt da vi skulle i gang med TV-programmene SommerDag i fjor.

Ivrig fisker

Dag Lindebjerg bor i strandkanten på Hjellestad. Han elsker sjøen og bruker båten sin, en onsøykrysser fra 1969 hele året. Han spiser selvfisket fem dager i uken, den sjette lager han fiskekaker. –Jeg er opptatt av folket som bor i fjæra og lever av det. Fiskere, båtbyggere, lokale kjemper som har et naturlig forhold til havet. Det er disse menneskene og naturkreftene jeg vil presentere i programmene sammen med et kjent fjes som er fra det aktuelle distriktet, sier han.
-Og ”Lindy”?
-”Lindy” er denne spesielle trebåten, en sjelden raring her vest. Det er ikke mange østfoldbygde båter på disse kanter, så hun stikker seg ut. På Onsøy kravellbygde de båtene nederst og klinkbygde de fire øverste bordene. ”Lindy” ble også et klengenavn jeg fikk i radiosporten, så vi er et sammensveiset par.
-Hvem får æren av å være med i SommerDag?
-Litt sporty kjendiser, gjerne musikalske artister fra Hordaland som tåler sjøsprut. Men ikke bare den kategorien. I fjor hadde jeg en uforglemmelig tur med min gamle venn Håkon Brusveen og i sommer har Thomas Alsgaard fått vasket seg.

Uansett vær

-Hvordan skapes programmet?
-Vi har tre, fire dager og går fra kai til kai. Tidsbegrensningen gjør at vi må ut uansett vær, og det hender at både gjestene og jeg ofrer litt til krabbene. Vi har med en lydmann og en bak kameraet, så vi er fire ombord, og vi kjører bare ekte og egenprodusert musikk. Ikke noe innblanding fra hitlister eller poppe låter som er vanlig i NRK. Avtaler med lokale krefter er spikret på forhånd, for dette gjør seg ikke selv. Vi tar mye på sparket og har det vanvittig moro. Vi tror også underholdningsverdien sitter. Det virker slik på repons og seertall.
-Så, så det var reklamen... Du er lokalpatriot?
-Å ja. Folk tror kanskje at jeg i løpet av så mange år med reising utenlands, hadde glemt barndommens rike. Men hver eneste ferie og fridag har jeg tilbragt i fjordarmene og på kaiene og gravd i kulturskatter som vi nå viser for et stort publikum. I fjor gjorde vi en SommerDag med 90 årige rekebåtskipper Håkon Furnes fra Gulen ombord i hans like gamle båt. I den sitter en original 40 hk Rubb. Han klarer alt alene ombord. Du skulle sett ham starte beistet av en motor!
-Hvilken gjest i SommerDag husker du best så langt?
Tja. De er så forskjellige. Men å kjøre Hardangerfjorden med sjarmtrollet Herborg Kråkevik, var en svevende opplevelse!