utgave nr 8 2005

Reparasjon av lekkende vinduer

Publisert Sist oppdatert

Gjør det selv: Reparer lekkende vinduer

Steng vannet ute

Før eller siden gir vinduspakningene etter, og sjøsprut og regndråper lurer seg inn i båten. Irritasjonen stiger med hver dråpe som kommer inn. Går du riktig frem, er løsningen enkel. Moderne fugemasse er nøkkelordet.

TEKST: ATLE KNUTSEN

Vinduer i mange eldre båter er montert i elokserte aluminiumsrammer med en neoprenpakning mellom glasset og rammen. Pakningen i vinduer med rette hjørner, er limt i skjøtene. Etter 10-15 år vil denne pakningen bli stivere, og limet sprekker opp. Med årene legger det seg også skitt og grønske mellom pakningen og ruten. Dermed ligger ikke pakningen lenger inntil glasset, og lekkasjen er et faktum. En første nødhjelp kan være å presse egnet vinduslim (fugemasse) inn i skjøtene, men resultatet blir sjelden vellykket fordi man ikke kommer til og får rengjort godt nok til at limet hefter skikkelig. Forsøker man å løsne aluminiumsrammene for rengjøre pakningen, vil man ofte oppleve at skruene er oksidert fast i aluminiumen som følge av lekkasjen, og at skruen knekker ved hodet.
Med moderne lim- og fugemasser finnes det imidlertid lettvinte løsninger. Hallgeir Skorpen på Westplast AS har gitt oss en oppskrift på hvordan man kan tette vinduslekkasjen.

Slik gjør du

SKJÆR VEKK pakningen utvendig. Skjær helt inntil aluminiumsrammen med en tapetkniv. Pass på at du ikke skraper borti aluminiumen og ødelegger elokseringen. Når du har skåret vekk pakningen, er det svært viktig at du rengjør aluminiumen og glasset skikkelig. Vask vekk all smuss og skitt med aceton eller rødsprit slik at overflaten blir fett- og smussfri.

MASKÉR med karosseritape og følg fugen på innsiden av glasset. Da blir fugen usynlig fra innsiden. Maskér på begge sider av fugen, både ytter- og innerkant for å unngå søl med fugemassen.

KLAR TIL FUGING - maskert både rundt aluminiumsrammen og på glasset.

FUGING: Bruk en fugepistol og legg en streng med fugemasse i overgangen mellom glass og aluminiumsramme. Pleksiglass og lexan må mattes med litt smergelpapir og rengjøres igjen før du kan påføre fugemassen.

HULKIL: Tilpasse enden på en plastsparkel, bruk en bit av en plastslange eller ganske enkelt fingeren for å stryke ut fugen slik at den blir formet til en hulkil. Det vil alltid være bevegelse mellom glass og ramme, og en hulkil gir best fleksibilitet og holdbarhet.

SÅPEVANN: Når du har strøket ut fugen en gang og fått den skikkelig på plass, bør du spraye på litt såpevann og stryke ut fugen en gang til for å få mer glans i fugen. Denne operasjonen lukker dessuten overflaten på limet, slik at fugen får en tettere overflate. Bruker du fingeren, er det en kunst å dra den rundt uten å starte eller stoppe slik at det ikke blir merker.

TETT: Det reparerte vinduet holder vannet ute og har en innfesting som ikke vil volde bekymringer på mange år.

UV-bestandig

Valg av fugemasse er svært viktig når du skal utbedre lekkasje i vinduene. Det finnes et utall produkter på markedet. De mest kjente og benyttede fabrikantene, som Rotabond, Bostic og Sika, har fugemasser spesielt beregnet for innliming av glass. Et varig resultat beror på at du bruker en UV-bestandig fugemasse som tåler sollys.