utgave nr 3 1998

Oss vikinger i mellom

Publisert Sist oppdatert


  Oss vikinger i mellom


  Er du vestpå og vil oppleve noe helt spesielt, besøk Vikinghallen på Snilstveitøya midt i Hardangerfjorden. Et sted hinsides alt, men med en trygg havn.


  AV SVERRE KOXVOLD

  Det er ikke mange som bor på Snilstveitøya rett utenfor Rosendal, midt i Hardangerfjorden, men det er mange som kommer på besøk. Ryktene om Vikinghallen har spredd seg og hit kommer de som ønsker seg nye opplevelser. Det er de rikeste rike og de rareste rare som valfarter for å se bloting til Hårek og Gyda. For å smake mjød og høre snodige historier. Benket ved lange bord eller ute i de fri tar Paul Skorper oss i hånden og bringer oss inn i en verden som de fleste ikke har besøkt siden barnedrømmene.
  Du får smake hans spesielle brygg. Hjemmelaget mjød for herrene og Viking-sangria for damer. Mens du lar dette synke ned, mater han deg med historier om stedet. Selve øya har vært bebodd siden bronsealderen og det er funnet store gravrøyser. En fem meter høy bautastein vitner om viktige folk både da og senere i vikingtiden. De bodde på øya fordi de var trygge mot fiendtlige folk og villdyr. Her kunne de dyrke det de trengte i et relativt varmt klima og jakte på hjort og annet. Det var en sjømil til land, så de hadde tid på seg hvis noe truende kom padlende over. Paul blir entusiastisk der han ruller årene tilbake.

  Internasjonalt

  Denne entusiasmen rekker over landegrensene. Det er ikke få nasjoner som har vært representert og tatt med seg noe spesielt hjem. Det forteller de mange brev og gaver han har mottatt fra alle verdenshjørner. Alt blir samlet på og stolt hengt opp i hans egen hule.
  Det var primitivt i forne tider og i dag lukter det heller ikke av sitron og konvaler. Du føler sterkt eimen av natur blandet med peis og hjemmelagde pølser og stekt fisk. Fru Lillian og Paul kan diske opp med selvfisket laks, sei og krabber. I den store Vikinghallen kan de benke og bespise 85 mennesker. Er det pent vær, er det mye mere plass ute. Der står også Hårek som ble laget av kunstneren Rørtvedt i Haugesund. Hårek er laget av gamle bildeler og er effektivt grusom. Lions klubben i Ullensvang mente Hårek trengte en kone, så de sveiset sammen Gyda. Hun ble overrakt til Paul på en spesiell måte. De fikk smuglet henne i land i en trekasse og satte henne opp. Så tente de fyr på kassen, og opp fra flammer og røykhav sto det igjen denne stålskulpturen. Ikke ulik fugl Phoenix.

  Trygg havn

  Kommer du med egen båt, er havnen trygg under alle slags vindforhold. Der kan du ankre opp blant større seilbåter og turbåter. Ellers går det skyssbåt over fra Rosendal hver dag.
  Paul driver også landhandel. Blant ferskvarene finnes dagens ferske fisk som han og broren henter hver morgen. Det er dessuten bunkers og postkontor på øya. Ikke dårlig for de 20 som bor der ute hele året. Men hvis du abonnerer på på Båtmagasinet, spanderer Paul Skorper velkomstdrinken. Mjød eller Viking-sangria.