utgave nr 11 2001

Minitest: Garmin GPSMAP 176C

Publisert Sist oppdatert

M

initest: Garmin GPSMAP 176C

Lommeplotter

Med en mengde nyttige funksjoner og et fullblods operativt kartplottersystem, fremstår Garmin GPSMAP 176C som en meget spennende nyhet for de med små båter og for turgjengeren. Men systemet lider under skjermstørrelse og lysømfindtlighet.

Test: Hans Due
De som tidligere har betjent Garmins GPS i en eller annen variant finner seg fort til rette i den nye kartplotteren GPSMAP 176C (C-en står for Color. Apparatet finnes også i sort/hvitt-utgave). Et par flere betjeningsknapper enn tidligere, men likevel logisk oppbygget. I en tidligere test av håndholdte GPSer i Båtmagasinet var Garmins GPS den eneste vi klarte å manøvrere oss greit gjennom uten å lese bruksanvisningen.

Enkel betjening

Når man slår på apparatet, får man først en advarsel om at all bruk av apparatet og software er på egen risiko. Akkurat som om ikke det er en selvfølge, men det er sikkert lagt inn etter amerikansk praksis om å saksøke firmaer for den minste ting dersom det ikke uttrykkelig er gitt en advarsel på forhånd.
Den neste siden man kommer til er hovedmenysiden med satellittoversikten. Her kan man gå inn i menyene og stille inn apparatet akkurat slik man ønsker i forhold til behov. Her forandrer man kartdatum, om størrelser skal angis i nautiske mil og knop, i miles og fot eller i km/t og meter pluss masse andre funksjoner.

Mange skjermbilder

Neste skjermbilde er kartbildet der man kan zoome seg ut til verdenskart, eller inn til at skjermen bare viser et område på noen få meter. Her har man muligheter for å la kartet dekke hele skjermen, eller man kan ha en stolpe på høyre side som inneholder informasjon om hastighet, avstand til neste kurspunkt, kompasskursen. Øverst i ruten får du navn på kurspunkter, hvor langt det er til dem dersom man bruker markeringspilen, hvilken kompasskurs man skal holde og posisjonen angitt i lengde/breddegrader eller i UTM/UPS om man har landbaserte kart.
Neste skjermbilde er et bilde av en kompassrose med de samme informasjoner i stolpen til høyre. Den kan man også tilpasse til å vise det man ønsker. Så kommer man til ruten med kompasset som en linjal på toppen og et bilde av en motorvei under som man skal holde seg på for å komme til målet. Det er flere andre ruter å bla seg gjennom som gir forskjellig navigasjonsdata i forskjellig form.
Vi synes etter å ha prøvd apparatet både på land og til vanns at det inneholder de funksjoner man kan ønske seg for sikker og trygg navigasjon. Man ser til en hver tid hvor man befinner seg i verden, ikke bare i form av posisjonsangivelser i tallform, men som en liten trekant i et kart.
Selve bruken av apparatet er enkelt, og bruker man en times tid på å gå gjennom alle funksjoner sammen med bruksanvisningen, har man kommet til bunns i alle funksjoner.

For dårlig skjerm

Men alt er ikke bare gloria. For skjermstørrelsen gjør at det blir veldig mye zooming ut og inn av karter for å få med seg detaljer og oversiktsdata, og man får problemer dersom man er langsynt og trenger lesebriller. Disse må i så fall benyttes flittig. Dessuten blir skjermbildet omtrent helt utvasket i sollys og sterkt dagslys, og skal man ha noe glede av apparatet da, må det blendes sterkt – hvilket jo kan være et stort problem i en liten skjærgårdsjeep eller annen åpen båt. Som en GPS-navigator er apparatet glimrende, men som kartplotter er det ingen fullgod løsning på grunn av størrelsen.
Apparatet benytter seg av BlueChart-systemet som vi omtalte i forrige nummer. Små, hendige kartbrikker basert på et russisk system, og der hele norskekysten dekkes av bare syv brikker.
Apparatet virker robust, og det følger med en kjekk holder med kabler for ekstern strømkilde, kabler for kommunikasjon med PC, og for å hente strøm fra sigarettenner – uttak. Det har man absolutt bruk for, for som andre apparater, spiser også dette batterier. Som ekstrautstyr kan man også få holder til bil, bæreveske og CD-plate for bruk i PC.

Data

Ytre mål:15,7 x 8,64 x 5,75 cm
Vekt:340 gr.
Skjermstørrelse:3,8” (9,65 cm diagonalt)
Batterier:4 stk AA
Strømkilde:8 – 35 volt
GPS-mottager:12 kanalers parallell.
Nøyaktighet:Mindre enn 15 meter, 3-5 meter med DGPS (Egnos)
Pris u/kart:Kr. 10.416,- inkl. moms
1 Kartbrikke:Kr. 3.100,- inkl. moms.
Importør:Belanor as, Moss. Tlf: 69 26 90 44. Internett: https://www.belanor.no