utgave nr 3 2002

Levende sjøkart på cd

Publisert Sist oppdatert

Levende sjøkart på cd

Har du pc hjemme, kan du nå planlegge sommerens båtferie, finne de beste uthavnene og severdighetene langs kysten og legge inn seilingsruten. Med det interaktive elektroniske atlaset "Det levende sjøkartet" på cd fra Statens kartverk er dette mulig. Cd-en lanseres under Sjøen for alle.

"Det levende sjøkartet" er en komplett samling båtsportkart, havnekart, losskisser, oversiktskart og landkart for strekningen fra svenskegrensen til Lindesnes. Du kan sette ut en rute med "waypoints", printe ut kartene, se på uthavnene, få informasjon om naturperler langs kysten, fyr, severdigheter og aktiviteter. Cd-en inneholder dessuten all informasjon fra dette strekket som du finner i Båtmagasinets havneguide Norske Gjestehavner. Du kan dessuten søke på hele 6000 stedsnavn som vises i kartet og legge inn dine egne temaer. Kartene er lagret som rasterkart, noe som medfører at man ikke kan velge bort informasjon i kartene og når man zoomer seg inn i farvann, øker punktstørrelsen på kartene.
"Det levende sjøkartet" kan koples til en GPS-mottaker og brukes under seilas. I et eget navigasjonsvindu vises sjøkartet og båtens posisjon. Du kan spore seilasen, lagre den i en loggbok som kan redigeres og suppleres med egne tekster og bilder fra turen.
Via "Det levende sjøkartet" har du også adgang til en egen hjemmeside hvor du kan hente nye temaer og oppdateringer til programmer og data. Det finnes også linker til "Etterretninger for sjøfarende".
Danskene har med sitt "Det levende Søkort" hatt stor suksess, og den norske versjonen er basert på de samme prinsippene. I Sverige er man i disse dager i avslutningsfasen av et tilsvarende prosjekt som omfatter strekningen fra Strømstad til Åhus som har de samme programmer og innhold. Redaktør for den norske versjonen er båtskribenten Jon Winge som øser av sin lommekjennskap langs denne del av kysten vår. I samarbeid med Båtmagasinet, Seilmagasinet og Statens kartverk blir cd-en lansert under utstillingen Sjøen for alle nå i mars.
"Det levende sjøkartet" vil koste kr. 1299.