Test: No More Nails

Limet No More Nails skal i følge produsenten erstatte både skruer og spiker, skrujern og borremaskin. Slik var det ikke.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN
Vi fant produktet hos Europris. En forpakning på 200 ml kostet 89 kroner og hadde det produsenten Pattex kaller ”Pressure Pack” – en tube som ligner en vanlig limpatron, slik vi må bruke fugepistol på. Det geniale med ”Pressure Pack” er at sylinderen er utstyrt med en hendel som trykkes inn når du skal påføre lim. Det er bare å vri toppen en kvart omdreining og når du trykker på hendelen kommer limet jevnt og fint ut. Sørger du for å sette på den medfølgende hetten når du oppbevarer limet, holder det seg mykt og fint. Limet kommer også i vanlig tube og som limpatron (300 ml).

Krever litt temperatur

Navnet No More Nails fremstår som en sannhet med modifikasjoner når man har lest teksten veldig liten skrift på tuben. Limet skal ikke anvendes i permanent fuktige rom. Produsenten påstår aldri at dette er et produkt spesifikt for båt, men for hus og hjem. Vi konkluderte derfor med at limet kan brukes under dekk – til innredning og montering i de tørre arealene ombord.
Ved første forsøk ble vi skuffet. I følge reklamen skal limet tørke på 10 sekunder og være gjennomherdet i løpet av 24 timer. Det holdt ikke stikk i det hele tatt. Limet tørket rett og slett ikke. Men så tok vi på nytt på oss de kraftigste lesebrillene og oppdaget at limet trenger minst 10 grader for å herde, noe som også gjelder for mange andre typer lim. I påvente av litt behageligere temperaturer i båten, tok vi limet i bruk i heimen. Vi limte hyller, bilder, knagger, saker og ting. Noen av tingene ganske tunge. Og alt er fortsatt veggfast.

I båten

I følge produsenten skal limet fungere på de fleste typer materiale; tre, glass, betong, gips, metall og på de fleste plastmaterialer. Men minst en av flatene skal være av porøst materiale, så som tre. Limet påføres på ett av materialene, holdes på plass og så sitter det fast etter omtrent 10 sekunder. Eventuell overflødig lim kan fjernes med vann, om du er kjapp. Produktet er vannbasert og avgir ikke lukt eller gasser. Som nevnt har vi allerede oppdaget at det ikke er aktuelt for bruk utomhus. Etter at gradestokken steg til over 10 grader har vi også brukt det flittig i båten, under dekk. Mest til småting, som knagger på lugarene, til montering av lamper og til trearbeid. Foreløpig henger alt fast. Også etter at vi har brukt båten i sjøgang. Siden limet tørker så raskt, når temperaturen er riktig, har vi dessuten brukt det til å feste ting vi siden har skrudd fast. I så måte har det av og til fungert som en tredje hånd. Dette er en teknikk vi også har brukt utvendig på båten. Men vi har altså ikke stolt helt på påstanden om at vi ikke lenger trenger spiker eller skruer.

Konklusjon


Vi kommer ikke til å kvitte oss med spiker, skruer og verktøy. Limet plasserer vi i kategorien ”Kjekt å ha” - intet vidundermiddel for dem med båt, men det har likevel mange anvendelsesområder. Særlig er forpakningen limet kommer i bra. Det er fullstendig grise-fritt og limet er lett å påføre jevnt. Vi har heller ikke opplevd at tuten tetter seg.
Mer informasjon:
www.pattex.de 

Nr 5 2010