utgave nr 13 2006

Skjærgårdsjeep med ny kalesjeløsning

Publisert Sist oppdatert

Skjærgårdsjeep med ny kalesjeløsning


God beskyttelse


og flere stuverom

Det enkleste er ofte det beste. De to beskyttelsestrekkene som Ole Christian Dahlerud har laget til sin skjærgårdsjeep er svært enkle. Og effektive. Nå vil flere båteier ha det samme.


Tekst: Amund Rich. Løken
Foto: Amund Rich. Løken og Ole Chr. Dahlerud

Det startet for seks år siden. Båtmagasinet presenterte da en enkel trekkløsning som Ole Christian Dahlerud fikk laget for å beskytte puter og konsoll i sin skjærgårdsjeep.
Måtte lage den selv
- Den har fungert greit, i all sin enkelthet, men nå har jeg omsider fått laget meg en permanent løsning. Det er bare så underlig at jeg måtte konstruere den selv, at ikke båt- eller kalesjeprodusenter selv har kommet på tanken om å tilby de mange fjordjeepeiere en slik enkelt løsning, sier han.
Vi får jo tak i de tradisjonelle konsolltrekkene, men noe av vitsen må jo være å skape mest mulig stuverom om bord og samtidig gi beskyttelse for mer av båten og flere av putene, sier Dahlerud.
Den oppfinnesomme båteieren presenterer gjerne sin løsning for Båtmagasinets lesere. Han har verken tatt patent eller på noen måte mønsterbeskyttet oppfinnelsen.
Han har fått den sydd den etter mål, i solid kalesjestoff, hos en dyktig vietnameser i Sandefjord, Mr Thi i Thi Båtkalesjer. Det dreier seg om to trekk. Den ene dekker styrekonsollen og de stoffkledde stolene i hans Yamarin 5910. Det andre dekker sitteplassen bak.
Konsolltrekk med ”lagerplass”
Hva er så spesielt med konsolltrekket?
Trekket går langt ned slik at det også skjuler innholdet i hyllene i styrekonsollen og eventuelle gjenstander jeg ønsker å ha lagret stående på dørken. I toppen har den en forhøyning for lanternefeste og for å sikre god utlufting for å unngå mugg. Trekket er enkelt å ta av og på ved hjelp av solide glidelåser på hver siden av konsollen. Trekket har konsollets plassform. Derfor sitter det godt og det er ikke behov for festeanordninger.
Det andre beskyttelsestrekket dekker sitteplassene bak på Dahleruds Yamarin.
Det er flere grunner til at jeg fikk laget et eget trekk her. Det mest åpenbare er jo at de fine trekkene fortjener beskyttelse mot måkeskitt og regn, selv om det i følge produsenten skal tåle det aller meste, sier han.
Altså flere gode grunner?
Litt makelighet ligger det også i det. Ryggputen er svært besværlig å ta av og på. Nå kan den bare sitte der og jeg slipper en masse ergrelser. Dette trekket er montert høyt og luftig, slik at det faktisk er blitt et stort rom under. Det benytter jeg til lagring av sitteputene for baugsetet. Av den grunn slipper jeg jo et tredje trekk. Dessuten sitter trekket så godt på at jeg ikke har behov for å ta det av om jeg bare skal ut med båten alene, for eksempel på en fisketur. Da kan solputene bare ligger tørt og trygt der bak. Hvis man trenger setene har man valget mellom å trekke det helt av eller å løsne det i forkant og rulle det sammen bak ryggputen, sier en veldig fornøyd Ole Christian Dahlerud.
To nye, store stuverom
Han har et godt poeng i at neste alle skjærgårdsjeeper har mange tykke sitteputer som det kan være en stor utfordring å få plass til i de få stuverommene som fra før er overfylt av nødvendig båtutstyr.
I stedet har jeg konstruert et par, nye solide stuverom under disse trekkene, sier han.
Nå har Dahleruds idé også smittet over på eierne av to av nabobåtene. De har også gått til Mr Thi i Sandefjord for å få sydd tilsvarende trekk til sine båter. Og prisen skal visstnok heller ikke være avstrekkende, ca 5000 kroner.
En billig pris for en praktisk løsning og en god beskyttelse, sier Dahlerud.

Powered by Labrador CMS