utgave nr 8 201

Leder: Hjelp til selvhjelp

Noen kan mye mens andre kan mindre. Ingen kan alt, men alle kan lære. Slik er det på sjøen også. Det er enormt mye kunnskap som er samlet i båter langs kysten akkurat på denne tiden, og vår oppfordring er at alle benytter seg av den.

Publisert Sist oppdatert

 

Har du fått problemer med noe om bord som du ikke har fletta peiling på, så spør nabobåten. Og lurer du på hva som er den sikreste og hyggeligste seilingsruten på neste etappe, så spør nabobåten om de har noen tips. Ingen er så hjelpsomme som de som kan – bare de blir spurt. Og på sjøen er de en selvfølge at vi hjelper hverandre. Det hører med til barnelærdommen.

    

Også innen politiet ser det ut til at denne holdningen har festet seg – i hvert fall i enkelte politidistrikt. ”Operasjon grenseløs” kaller de det, og det dreier seg om samarbeide over distriktsgrensene for å bekjempe organisert kriminalitet. Det har gitt meget gode resultater, spesielt innen tyveri av – og fra båter. Det viser en statistikk som politiet i Østfold har utarbeidet ved å se på tallene fra 2005 til 2010. Av de undersøkte politidistriktene var det bare Østfold som hadde en merkbar oppgang i antall tyverier, men så er også dette politidistriktet av en eller annen merkelig grunn det eneste som ikke er med i ”Operasjon grenseløs”. Vår oppfordring til Østfold Politidistrikt er derfor: Snakk med naboen dere også.

    

Stadig flere installerer tyverialarmer og sporingsenheter i båtene sine. Det er også med på å få ned vinningskriminaliteten, men når de øst-europeiske bandene i stor grad konsentrerer seg om å stjele påhengsmotorer eller båter og motorer som står på henger, bør også motorene få sporingsenhet. Det finnes på markedet, og i dette nummer av Båtmagasinet kan du lese om forsikringsselskapenes tilbakeholdenhet med å kreve slikt utstyr for at man skal kunne få forsikret båtene og motorene sine. Selv om det ikke er et krav fra forsikringsselskapene, tror vi det er mer enn lurt av båteierne på eget initiativ å montere sporingsenheter. For ingenting er så surt som å komme ned til havna en vakker sommerdag med ferdig pakket nistekurv og badetøy med kurs for koselig skjærgårdstur og så oppdage at båt eller motor er borte. Det kan ta hele sommeren før man får ordnet opp i forsikringsoppgjøret, og i mellomtiden er også båtsesongen frastjålet en. Med sporingsenhet kan man straks finne ut hvor båt og motor befinner seg, og alarmere politi for å få berget verdier og sommerturer – hvis politiet reagerer da. I enkelte tilfeller er de mer opptatt av å sjekke minimale fartsoverskridelser på landveien enn å slå ned på vinningskriminalitet til sjøs, men kan man oppgi nøyaktig posisjon på landevei eller på sjøen for de stjålne verdiene, er i hvert fall sjansene adskillig større for tyvene blir fakket og tyvgodset kommer til rette.

    

 

Det er fellesferietid og et yrende liv på de mest populære vannveiene langs kysten vår. Vi ønsker alle en riktig god tur uten hverken uvær, grunnstøtinger eller motorhavari. Ta hensyn til hverandre og sjekk hekkbølgen din. Båtmagasinets redaksjon ønsker alle en riktig god båtsommer.