utgave nr 5 2009

Kystpatruljen

Publisert Sist oppdatert

Redningsselskapet først i verden: Hurtigbåtsimulator

Redningsselskapets Sjøredningsskole i Stavern har fått verdens første sertifiserte hurtigbåtsimulator.
TEKST OG FOTO: ODD ERLING BOTN

Redningsselskapets generalsekretær, Øyvind Stene, hilste gjestene velkommen til åpningen av verdens første sertifiserte hurtibåtsimulator ved Justissektorens kurs- og øvelsessenter (JKØ) i Stavern i februar. Flere leverandører og samarbeidspartnere talte før ordfører Øivind Riise Jenssen avduket navnet på simulatoren: «RS Kadetten».

Simulerer alle slags forhold
– Av våre 24 fast bemannede redningsskøyter, og de 14 skøytene til de frivillige sjøredningskorpsene er det bare en skøyte som ikke er definert som hurtiggående, forklarte Stene om behovet for simulatoren.
Simulatoren vil være programmert for redningsskøyter i både Fosen-, Sundt-, og Simrad-Klassen, og kan simulere alle slags forhold, fra skikkelig uvær til effekten et lavtflygende helikopter fra 330-skvadronen har på skøyta når det flyr eller svever over.
Paal Sandgren fra DNV overrakte sertifiseringsbeviset til Sjøredningsskolens leder, Jarl Berge Larsen. DNV sertifiserte simulatoren gratis for Redningsselskapet, og Sandgren kunne fortelle at Redningsselskapet nå eier den eneste sertifiserte hurtigbåtsimulatoren i verden, og dermed ligger langt foran andre tilbydere av simulatortrening.

Kongsberg-produkt
Kongsberg Maritime kunne fortelle at de så på oppdraget med å levere simulatoren, samt å få være med i utviklingen, som en stor ære. – Vi vant en internasjonal anbudsrunde vi føler at vi jobbet for å vinne, sa Erik Hovland i Kongsberg Maritime. Kongsberg har også tidligere gitt solide bidrag til to redningsskøyter i Simrad-klassen.
En del av avtalen er at Kongsberg får bruke simulatoren som demonstrasjon for sine kunder når den er ledig. Grunnen til denne klausulen i sponsoravtalen ble tydelig for gjestene som fikk prøve den avanserte simulatoren etter åpningen.
Gjestene fikk også komme om bord i redningsskøyta «Sundt Flyer» – omtalt som verdens mest avanserte redningsbåt - før de fikk overvære en øvelse med Sjøredningsskolens elever.

DEMONSTRASJON: Simulatoren demonstreres for media og andre gjester.

DEMONSTRASJON: Simulatoren demonstreres for media og andre gjester. Lengst til venstre i bildet ser vi lederen ved Sjøredningsskolen, Jarl Berge Larsen, og ordfører i Stavern, Øyvind Riise Jenssen.

ØVELSE: Redningsskøyta «Sundt Flyer» slukker den ”brennende” båten mens havaristene går i vannet under øvelsen.