Kystpatruljen

Publisert Sist oppdatert

Trygg på sjøen - på 1,2,3

Redningsselskapet har tre regler for hvordan du gjør båtturen så sikker som mulig.
1: Kjenn værmeldingen
Været har alltid vært, og vil alltid være, avgjørende for enhver seiler – enten du sitter i en liten robåt eller står på broen på en moderne yacht.
Lytt til, se, les eller spør om værmeldingen
Værmeldingen får du over alt; i radio, på TV, på nett eller på Tekst-TV – ja til og med på mobiltelefonen. Har du VHF er det bare å spørre nærmeste kystradiostasjon etter en oppdatert værmelding for området du skal på båttur i. Med DAB-radio får du nå NRK Båtvær – en værmelding for båtfolket som sendes kontinuerlig døgnet rundt, og som oppdateres hver tredje time.
På nettstedet Yr.no får du nå en spesialversjon av værmeldingen tilpasset båtfolket, der du kan legge inn waypoints for seilasen din og få værmeldingen for denne strekningen 48 timer fram i tid. Skriver du inn ”m.yr.no” i nettleseren på mobiltelefonen din får du værmeldingen for ditt område time for time, 24 timer fram i tid.
2: Kjenn din posisjon

Med dagens GPS-er, kartplottere og elektroniske sjøkart er det en enkel sak å vite hvor man er, men når krisen rammer er man ofte strømløs.
Tenk deg at du roper «Mayday» over VHF-en, eller ringer noen desperat etter hjelp. Det første spørsmålet du får er «Hvor er du?». Du kjenner ubehaget når det går opp for deg at du må undersøke saken nærmere, mens det kalde vannet stiger opp langs beina dine.

Verdiløse kart
Har du ikke strøm om bord er det en fordel med papirkart – for ikke å snakke om kunnskapen du trenger for å bruke dem. Teoribøkene til båtførerprøven, eller et av de mange båtførerprøvekursene på nett gir deg solid, grunnleggende kunnskap. Ferdighetene får du gjennom praksis.
Det er også verdt å merke seg at elektroniske kart juridisk sett ikke erstatter godkjente papirkart, med mindre du har komplette ECDIS-systemer med back-up om bord. Dette er noe de aller færreste fritidsbåteiere har råd til. Andre elektroniske kartløsninger kan raskt vise seg å være verdiløse i en eventuell erstatnings- eller forsikringssak.
3: Kjenn dine hjelpere

Når uhellet først rammer må du få oppmerksomhet og la omgivelsene vite hvor du er.
VHF er din beste livline til sjøs. I motsetning til en mobiltelefon når du alle innen rekkevidde bare ved å trykke inn en knapp, rope MAYDAY og oppgi hvor du er – og det er alltid noen som lytter. Den stasjonære har lengre rekkevidde – den håndholdte kan tas med over bord ved evakuering.

Med mobiltelefonen må du på forhånd vite nummeret til båten du ser i horisonten, eller nødnumrene du skal ringe, og disse bør du lagre på mobilen din med en gang:
HRS Sør: 51 51 70 00
HRS Nord: 75 55 90 00
Kystradiostasjon: 120
Politiet: 112

Nødpeilesendere fås i to versjoner; EPIRB registrert på båter, og PLB registrert på person. Kort fortalt bør du ha en EPIRB til sjøs, da erfaringen viser at PLB egner seg best på land.
Direkte signaler skal ikke glemmes! Utstyr båten med gassdrevne lydhorn på boks, fallskjermraketter, håndholdte nødbluss og røykbokser, og ellers alt som kan brukes for å tiltrekke oppmerksomhet på lang avstand. Det er vel verdt investeringen!

I tillegg bør du ha dette om bord:
Redningsvest – holder deg flytende
Overlevingsdrakt – holder deg i live betydelig lengre
Jolle/livbåt/redningsflåte – gir deg fluktmulighet (i tilfelle brann)
Brannslukkingsapparat – lett tilgjengelig, ved utgang i overbygget båt
Brannvarsler – med lyd og lys (mange overdøvende lyder på sjøen)
Alarmanlegg for høy vannstand og temperatur i motorrom – gir tidlig varsling