utgave nr 4 201

Kysten Rundt

Publisert Sist oppdatert

Heftig heis


TRONDHEIM: På Trondheim Maritime Senter har Selfa Arctic satt i drift verdens største batteridrevne skipsheis.
Det vil si at skipsheisen som kan løfte opp til 130 tonn ikke slipper ut CO2, i tråd med selskapenes visjon om ikke å slippe ut CO2 fra egne maskiner eller biler innen 2012. Den nye heisen kan løfte flere hundre fartøy hvert år, og heisen har vist seg spesielt gunstig for alle typer reparasjoner og vedlikehold – spesielt av seilbåter og hurtiggående båter. Den 6 millioner kroner dyre heisen kan styre høyde og trim med millimeterpresisjon, og batteriene lades raskt over natta. Nylig ble russiskeide M/Y Fantasia Nord, som har base i Trondheim og er registrert i London, tatt opp for klargjøring til sommeren.

Hotell i særklasse


SOLUND: I slutten av september skal 2.400 nye kvadratmeter være klar til å ta imot fritidsbåter opp til 70 fot ved Solund Maritim på Solneset i Solund.
- Vi utvider anlegget videre til et topp moderne high-tec anlegg som skal dekke etterspørselen i et kresent marked, sier en fornøyd dagleg leder, Bjarte Engevik. I følge Engevik er det 4.600 kvadratmeter store båthotellet på Solneset det mest moderne anlegget på strekningen Stavanger til Møre, og utvidelsen skal være med på å dekke behovet i et sterkt voksende båtmarkes fra Bergen til Ålesund. Bak utvidelsen står lokale aksjonærer sammen med Johs Lunde Marine Group som eier halvparten av virksomheten. Til sammen har aksjonærene lagt fem millioner kroner på bordet for å utvide aksjekapitalen i Solund Maritime AS, og skal nå ha en samlet aksjekapital på 11 millioner kroner. De er også i ferd med å utvikle en finansieringsplattform for å investere 16 millioner kroner i hotellet sammen med Handelsbanken og Innovasjon Norge.

Sel på kroken


RENNESØY: Guttorm Hundsnes er trolig den første norske hobbyfisker som har fått en sel på kroken. Han harpet etter torsk i farvannet rundt Brimse i Rennesøy, men skjønte fort at det ikke var en torsk som lugget i snøret.
- Jeg trodde det kunne være en stor kveite, sier han til Stavanger Aftenblad. Den erfarne fiskeren var imidlertid klar over at kveite ikke var dagligdags i farvannet, derfor var han i villrede da han begynte å trekke inn fangsten, melder avisen.
Etter hvert ble situasjonen nokså ubehagelig, for snøret var nesten umulig å kveile inn. Fikk han det inn noen meter, måte det raskt ut igjen, for det5 var sterke krefter i sving der nede i sjøen.
- En kobbe kom opp til overflaten med min vinterpilk i munnen. Jeg kan ikke si noe sikkert, men jeg følte at der var fisk borti snøret før kobben tok. Og i så fall kan kobben ha vært etter fisken, forteller han til Aftenbladet. Plutselig kom det en kobbe til overflaten, tydelig medkjørt. Guttorm ville gjerne få løsnet kroken og forsøkte å få beistet inn til båten, men plutselig kastet den seg rundt, røsket av snøret og forsvant i vannet.
Alf Tore Mjøs ved zoologisk avdeling på Stavanger museum har aldri hørt om noen som har fått en sel på kroken.

BILDET:
SEL: Først trodde han det var en stor torsk, men det var unsannsynlig. Så trodde han det var en kveite, men det var også usannsynlig. Tilskutt kom en sel til overflaten med fiskerens krok i gapet. (Illustrasjonsfoto: Trond J. Hansen).

Opptur for hvalturisme


VESTERÅLEN: De to største selskapene som tilbyr hvalsafari i Vesterålen i Nordland kan glede seg over god vekst i 2009, melder Reiselivsavisen.
Opplevelsesselskapet Hvalsafari AS hadde nesten 13000 turister ut på hvalfeltet Bleiksdjupet utenfor Andenes i fjor. Det er en oppgang på 11,6 prosent eller vel 1300 personer fra året før.
- Vi er svært fornøyd med veksten i fjor, spesielt fordi reiselivsnæringen var preget av lavere trafikk fra utlandet i fjor, sier daglig leder Hvalsafari, Annbjørg Gjerdrum til Reiselivsavisen.no.
Det andre store hvaltitterselskapet i Vesterrålen er Arctic Whale Tours. De seiler ut fra Stø på Langøya og drar nordover til Bleiksdjupet. Selskapet hadde i fjor ett fartøy, og noterte seg for en vekst på 21 prosent eller nesten 600 passasjerer i fjor. Totalt endte statistikken på 3900 havsafarikunder.
Fortsatt er det utlendingene som er mest ivrige på hvalsafari. Tyskerne utgjør den største kundegruppen, godt fulgt av spanjoler, nederlendere og så nordmenn. Det er økende interesse for hvalsafari blant norske turister.

Bildet:
HVALSAFARI: Utlendingene dominerer hvalturismen i Norge, men stadig flere nordmenn vil være med på hvalsafari. (Illustrasjonsfoto: Trond J. Hansen).

Himmelblåfolket på fiske


YLVINGEN: Den populære NRK-serien Himmelblå er i gang igjen. Også programposten ”Ut i naturen” har hengt seg på skuespiller Terje Skonseng Naudeer og programleder Ingrid Langeland Olderbakk langt ut til havs utenfor Ylvingen for å prøve fiskelykken. Terje kunne verken sløye fisk eller føre båt da han fikk rollen som "Roland", men i sjarken til fisker Thor Olsen lærte han det meste han trengte, melder Helgeland Arbeiderblad. I programmet ble vi også med til Hysvær, der samboerparet Øystein Ludvigsen og Snefrid Jakobsen, fortalte om ærfugltradisjonen i fiskeværet. Vi fikk også et møte skogens konge, som har blitt en spennende bestand å følge for NINA-forsker Erling Solberg, etter at arten utvandret til øyene i 1985.

Bildet:
PÅ FISKETUR: Himmelblå-skuespilleren Terje Skonseng Naudeer på fisketur utenfor Ylvingen med programleder Ingrid Langeland Olderbakk. (Foto: NRK)