utgave nr 6 2007

Kysten rundt mai 2007

Publisert Sist oppdatert

Kysten rundt mai 2007


I konvoi fra Selje

SELJE: Et sikkert vårtegn er de tradisjonsrike konvoiene med SAGA-båter fra Selje til Bergen.
20 nye båteiere med familie, i alt 70 personer, kom til Selje fredag 23.mars for å hente sine nye Saga-båter, de fleste fra Bergensområdet.
Konvoien er et samarbeid mellom Saga Boats AS og Norsk Båtsenter AS, som forhandler Saga-båtene i Bergensområdet. Norsk Båtsenter AS er Skandinavias største forhandler av lystbåter.
Fredag var båtfolket Saga Boats AS sine gjester, med omvisning på fabrikken, overlevering og gjennomgang av båtene, og flere sosiale samlinger med lokale spesialiteter.
Lørdag gikk konvoien med 20 Saga-båter, først til Kalvåg for lunsj på Knuteholmen og så videre til Florø for overnatting i Gjestehavnen. Søndag gikk turen videre fra Florø til de nye båtenes hjemmehavner mellom Bergen og Stavanger.
Årets konvoi var den 11. i rekken, og en av de største enkeltleveranser i Saga Boats AS sin historie.
Verftet i Selje har for tiden høy aktivitet. Det blir en hektisk tid frem mot sommerferien for å få ferdig alle båtene som skal leveres til kunder i inn- og utland.
Idar Martin Refsnes

Båtfestival i Ålesund

ÅLESUND: Fra onsdag 11. til søndag 15. juli 2007 er det duket for den sjette båtfestivalen i Ålesund.
Det er med store forventninger vi nå inviterer til Båtfestival, med mer innhold enn noen gang før. Ålesund Båtfestival har nå blitt en tradisjon og hovedkomiteen har lagt ned et utall av timer for at denne festivalen skal bli en virkelig folkefest.
Underholdningen blir allsidig. Og det meste av barneunderholningen er som vanlig gratis. Samtidig blir det også underholdning fra vår hovedscene på Rådhusplassen, og aktiviteter i indre havn.
På nettsidene www.batfestivalen.no finner du programmet, oversikt over utstillere og mye om underholdningen på Ålesund Båtfestival.

Design ikke poenget

SENJA: Styrhus. Nei, det er så visst ikke størrelsen det kommer an på — noe styrhuset i denne båten fra Senja er et godt eksempel på. Men praktisk er det sikkert. Og så går det jo ikke nevneverdig ut over dekksplassen heller. FOTO: RONNY TRÆLVIK

Vil heve likbåtene

FALSTAD: Allerede til sommeren kan arbeidet med å få lokalisert båten med over 20 ofre for tyskernes grusomheter på Falstad under 2. verdenskrig starte. Tyskerne senket en likbåt utenfor Falstad i mai 1945 for å slette spor.
Det er Falstassenteret som jobber med prosjektet. Under 2. verdenskrig opprettet tyskerne en fangeleir på Falstad. Over 220 fanger ble henrettet, 43 av dem nordmenn. I0 av disse igjen var fremtredende Trondheimsmenn som ble skutt i en hevnaksjon i oktober 1942 etter flere sabotasjeaksjoner mot tyskerne i Midt-Norge. Når oppgjørets time nærmet seg i 1945, skjulte tyskerne sine krigsforbrytelser ved å senke båten med 20 døde personer.
Levanger kommune har bevilget 20,000 kroner til et forprosjekt for leting etter likbåten. Marinarkeologer fra NTNU skal legge frem en plan for letearbeidet i løpet av våren.

En stooor Midnatsol

FINNSNES: Stor og liten. Disse to fiskebåtene blir størrelsesmessig bare for livbåter å regne sammenlignet med hurtigruta "Midnatsol", her ved kai på Finnsnes i Troms. FOTO: RONNY TRÆLVIK