utgave nr 13 2006

Julegavetips

Publisert Sist oppdatert

Julegavetips


Det er ikke lett å kjøpe julegave til en båtmann som har alt av dupeditter og det son trengs til båten. Men selv om han har alt er det mer personlig å få en gave som er relatert til ens hobby.


TEKST OG FOTO: ROLF W. MARTHINSEN
Julen nærmer seg og du lurer kanskje på hva du skal gi din båtentusiast i julegave. De fleste båtmennesker vet hva de trenger til båten og hva de ønsker seg, men ofte er det kostbare saker som kanskje er vanskelig å få plass til i et trangt julegavebudsjett. En ide er kanskje å spørre hva vedkommende ønsker seg, men vil man at det skal være en godt bevart hemmelighet finnes det et rikt utvalg av artikler knyttet til det maritime miljøet på markedet. Rundt juletider er kanskje båten vel konservert for vinteren, og i løpet av lange og mørke vinterkvelder er det kanskje fint å kunne bli minnet om hvor godt det er å tilbringe tid på sjøen i sommerhalvåret.
Båtbutikker og stormarkeder
Vi i Båtmagasinet tok en tur i noen få utvalgte butikker for å se hva som finnes på markedet. I tillegg til tradisjonelle båtforretninger finnes det også en del store varehus som også har egen båtavdeling. Vi kan kjapt nevne noen som for eksempel, SmartClub, Obs, Biltema og Clas Olson. Vi var innom sistnevnte og fant en rekke produkter som en båteier kan ha nytte av.
Skal man for eksempel kjøpe ting til å pynte opp i båten er det penger å spare på å kjøpe for eksempel klokker og barometre i messing. Vi går ikke god for kvaliteten, men instrumentene har et flott maritimt preg og skjemmer absolutt ikke båtens innvendige atmosfære. Barometeret vi fant kostet ikke mer enn 239 kroner.
Hvis ikke din potensielle julegavemottaker ikke har det fra før kan vi nevne at man kan få kjøpt ulike poleringsmaskiner, termometre, fiskestangholdere, og en rekke andre praktiske artikler som kan være interessant for en båteier.
Kvalitet koster
For en som har hatt båt en stund vet at ting relatert til båt koster, men man skal også huske på at behandlingen ting blir utsatt for i båt av og til kan være røff, og da kommer kvaliteten oss kanskje til gode. Vi fant blant annet på Skaane Marine i Horten fine oljelamper som man kan bruke ute på bordet, eller inne i salongen en sen sommerkveld. Disse har tradisjonelt utseende, men glass og messing holder en ypperlig kvalitet.
Praktisk
I båtforretningen Heroldt Andersen AS i Tønsberg fikk vi tips om et par praktiske ting som har flere funksjoner enn bare i båt. Skal man for eksempel legge seg til rette på et svaberg eller sitte på hardt underlag uten å bli kald kan kanskje en Freebag være tingen. Freebag er norskkonstruert og inneholder samme materiale man finner inne sakosekker som var et populært møbel for noe år tilbake. Puten kan også brukes som veske, eller en primitiv redningsbøye dersom noen skulle falle over bord.
Har din potensielle julegavemottaker akkurat kjøpt seg båt kan kanskje asjetter og glass kanskje være den perfekte gave. Vi fant i samme foretning en rekke forskjellige løsninger, men et startsett skilte kanskje seg ut. En liten skipssekk med fire store asjetter, fire frokostasjetter, en bolle og fire store glass, alt laget i plast, synes vi så ut som et ok service. Prisen var heller ikke avskrekkende. 450 kroner for hele settet som for øvrig har et maritimt utseende.
Sikkerhet
Det finnes en rekke produkter som ivaretar sikkerheten på sjøen, noe som kanskje en dag kan være med på å berge liv. På Clas Olson fant vi et lite signalhorn som også kan brukes i småbåter uten fastmontert signalhorn. Hornet er festet til en liten sprayboks som sørger for at hornet skal gi fra seg lyd.
Bruker man gass for matlaging om bord er det svært viktig å ta visse forhåndsregler. I billigbutikken fant vi også en gassalarm som også kan brukes i campingvogn eller på hytta.
Til båtpussen
Vet du at den du skal kjøpe julegave til tar båtpussen selv og er opptatt av elektrisk verktøy kan kanskje en poleringsmaskin være den perfekte gave. Disse finnes i en rekke varianter, og prisene er heller ikke til å bli skremt av. En poleringsmaskin kan man få fra 198 kroner.
Skal båten ligge på land hele vinteren og man er redd for at ett eller annet skal gå i stykker på grunn av kulden kan kanskje en elektrisk varmekolbe være tingen. Hylite har varmerør i flere varianter som tåler store påkjenninger og har innebygget varmekutt dersom feil skulle oppstå.
Klær
Er man mye på sjøen vet man at varme og vindtette klær er viktig for at turen skal bli en positiv opplevelse. Vi fant en fin vindtett vest med fleesefór på Skaane Marine i Horten til en overkommelig penge.
Havneguider og maritimt lesetoff faller også sikkert i god jord hos en ekte båtentusiast. Kanskje et abonnement på Båtmagasinet kan være tingen? God jul!

HAVNEGUIDE: Skagerrak forlag i samarbeid med Cappelen har laget en detaljert havneguide for dem som ferdes med båt i området mellom Langesund og Koster.

TIL PYNT: Ønsker man å gi en gave som minner en om sommeren og båtlivet kan kanskje en pyntemodell være en fin gave. Slike får man for omkring 500 kroner.

SIKKERHET: Har man en liten båt uten fastmontert horn kan kanskje et transportabelt lufthorn være en aktuell ting å gi. Skal man ikke legge så mye penger i gave koster et slikt horn fra under hundrelappen.

TIL BÅTPUSSEN: Vet du at den du har tenkt å gi gaven til gjør vårpussen selv kan du kanskje spørre om han har poleringsmaskin. Disse finnes i ymse varianter og i en prisklasse fra 200 kroner og oppover.

UNNGÅ FROSTSKADER: Varmerør fra produsenten Hylite fås i flere varianter fra 45 til 270 watt. Disse tåler store påkjenninger og er energisparende.

BAROMETER: Et skipsbarometer er praktisk og en fin dekorativ gjenstand i båten. På stormarkeder som har båtutstyr kan man finne slike fra 240 kroner.

FLERE FUNKSJONER: En Freebag har flere bruksområder. Den kan blant annet brukes som liggeunderlag på harde svaberg, sittepute og veske. Puten er en norsk oppfinnelse og har en veiledende pris på 690 kroner.

TIL FISKETUREN: Liker den du ønsker å gi julegave å fiske kan kanskje en stangholder til å feste på rekka være en aktuell julegave. Slike får du fra 40 kroner og oppover.

LYS: Oljelamper er både praktiske og dekorative. Denne har høy kvalitet og koster 395 kroner.

TERMOMETER: Et badetermometer koster relativt lite, men er praktisk og nyttig hvis man er litt følsom for badevannet.

DEKKETØY: For en som akkurat har gått til anskaffelse av båt kan kanskje et servise komme til nytte. Dette serviset i plast -til fire- koster i underkant av 500 kroner.

BEKLEDNING: En vindtett vest er et praktisk plagg også på sommerstid. Ikke for varm, men beskytter kroppens viktigste funksjoner mot nedkjøling.

Powered by Labrador CMS