utgave nr 9 2008

I byssa: Vett i pannen

Publisert Sist oppdatert

I byssa:

Vett i pannen


Jeg elsker å lage mat – hater å vaske opp. Alt som kan lages i én panne har derfor høy status om bord. Vi fant en genistrek av en panne hos Maritim og laget en av våre favorittlunsjer – omelett med Parmesanost.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN


Med lang erfaring som kokk på gutteturer for viderekomne, har jeg en grunnutrustning i sekken: Pepperkvern, parmesanost og løk. Sørger man i tillegg for å ha egg, er man allerede langt på vei til å bli populær i kameratflokken. De samme ingrediensene er et fast innslag i byssa om bord – og kommer til stadig anvendelse. Enten man rører sammen en omelett til lunsj eller nattmat, er det like godt.
Omelett med vri
Nå sist var det lunsj som skulle tilberedes, og vi hadde lyst på noe godt. Om bord hadde vi den kulinariske grunnutrustningen, samt noen mindre gjennomtenkte råvarer og en boks Vikingmelk som hadde overvintret. Det fikk bli en omlett med kreativ vri.
Vel, kall det omelett eller eggrøre – vi foretrekker sistnevne, som er litt bløtere i konsistensen. Smaken er forbausende lik. Vi tok det beste ut av forrådet – som var røkelaks, ertebukker og løk, samt en parmesanost og boksen med Vikingmelk. Erstatter man røkelaksen med noen skiver sprøstekt parmaskinke som knuses lett over eggerøren rett før servering, ville retten blitt enda bedre.Et par triks

Solegg gir den fineste, gule fargen. Derfor bruker vi aldri andre egg. Smelt en smørklikk i pannen, gjerne Rørossmør for smakens skyld, eller eventuelt en mild olivenolje. Tilsett finhakket løk og deretter ertebukken, og la de bli forsiktig møre. Ta løk og ertebukker ut av pannen og rengjør slik at ingenting svir seg. Tilsett en ny klikk smør og la det bli gyllent. Eggene kakkes, skill plommer fra hviten. Ta vare på begge deler. Stivpisk hviten og vend inn den revne parmesanosten, og pisk til slutt inn eggeplommene. Tilsett deretter matfløte eller Vikingmelk, etter behag. Vikingmelk er jo holdbart og kjekt å ha om bord, og litt nostalgisk, så vi gikk for boksen med antydning til rustangrep. Når blandingen er ferdig, heller du den over i pannen på middels varme og vender den forsiktig til den har blitt en tykk, bløt og kremaktig røre. Tilsett løk og ertebukker og vend det inn. Smak til med salt og pepper. Vi drysset litt persille og finhakket røkelaks over, siden det var det vi hadde det for hånden. Prøv også sprøstekte flak med parmaskinke i stedet for røkelaksen. Og lunsjen er i boks!
Før sesongen tar til for alvor er det ikke alltid byssa er så velfylt, men litt sørger vi alltid for å ha om bord. En liten etterrett er alltid deilig, og vi hadde for anledningen en St. Agur-ost, litt appelsinmarmelade ferskt brød. Ypperlig!

Panne for byråkrater

Det var en svipptur hos Maritim som ga oss inspirasjonen til årets første lunsj om bord. En av årets nyheter var en firkantet stekepanne, som vi falt helt for. Vi er ikke spesielt rigide i tankegangen, panneformen burde bli en hit også blant byråkrater. Formen gjør den enkel å stuve bord, men først og fremst er den ypperlig for bruk i båt på en tobluss koketopp hvor plassen er begrenset. Håndtaket er høyt plassert slik at det ikke kommer i konflikt med slingrekanten. Pannen har et robust teflonbelegg og er lett å håndtere. Boaties fry pan koster 296 kroner. Ytterligere opplysninger: www.maritim.no