utgave nr 11 2008

Fullt trykk

Publisert Sist oppdatert

Fullt trykk

Vi har aldri vært helt fornøyd med ferskvannssystemet om bord i reportasjebåten. Pumpa bråker mye, og trykket har heller aldri vært helt på topp. Vi fant en enkel løsning.

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Et typisk vannsystem om bord i en moderne båt består av vanntank, vannpumpe, varmtvannsbereder og tappesteder. Ferskvannpumpa står normalt i nærheten av vanntanken og er tilkoblet et filter som fanger opp smuss og urenheter. Deretter forgrener vannslangene seg til tappesteder, varmtvannet via varmtvannsberederen. Berederen varmes vanligvis av motorens kjølevannsystem eller av 220 volt når man ligger på landstrøm. Typiske tappesteder på en båt er ved byssa, på toalett(er), dusj og på akterdekk Vannpumpen starter altså når man tapper vann.

Akkumulatortank
Mange nye båter er utstyrt med en akkumulatortank, eller ekspansjonstank. En del produsenter har akkumulatortank og vannpumpe bygget inn i samme enhet. Vannpumpa fyller opp akkumulatortanken til et visst trykk. Tanken brukes altså til å utligne trykket i trykkvannsystemet, noe som gjør at vannpumpa ikke går så ofte, og den gir en jevnere vannstrøm. Den hindrer også ”spytting”. Om båten ikke er utstyrt med akkumulatortank er det ganske enkelt å ettermontere den. Ulempen er at den tar en del plass, og det kan være vanskelig å finne et fornuftig sted til den.

Flow Master
Etter samtale med firmaet Leif H. Strøm as gikk vi for en litt annen løsning, en ”FlowMaster 5.0” fra Johnsom Pump. Med denne skulle vi få et jevnt og godt trykk i båten, uten å bruke akkumulatortank. En digital kontroll skulle styre trykket etter behov. Elektronikken justerer motoren til å gi et jevnt trykk på 3,5 bar. Dess mer vann du bruker dess mer vil pumpen pumpe, i motsetning til en vanlig vannpumpe som gir samme vannmengden hele tiden. Nå skal det ikke stikkes under stol at vi var litt skeptisk. Umiddelbart virket det som en vanlig vannpumpe, og fra før av vet vi at fantastiske produkter ikke er like fantastiske når det kommer til stykke.
Det fulgte med en grei bruksanvisning på svensk. Vi begynte med å demontere pumpa som stod i båten. I vår reportasjebåt er det lett å komme til pumper. Siden man skal klippe over ledninger, og det lett kan bli litt vannsøl av vannet som står i systemet, er det greit at strømmen står avslått. Demonteringen gikk helt greit. Vannledninger var utstyrt med hurtigkoblinger. Den nye trykkvannspumpen var litt større enn den vi tok ut, så vi måtte borre nye hull for å montere den fast til underlaget. Vær også oppmerksom på en ”Flow Master” trekker en del strøm, så det kan være fare for at du må skifte ledninger og sikringer til større dimensjon. Bruksanvisningen forklarer hvor kraftige ledninger du trenger. Husk at du må ha riktige poler på pumpa, om ikke vil den gå feil vei. Og da blir det ikke mye vann i springen.
Vannfilteret som er med i esken kobles raskt til med hurtigkoblinger. I vårt tilfelle gikk hurtigkoblingene fra den gamle pumpa rett inn på den nye pumpa. Vi slapp derfor å bruke slangeklemmer. Det følger med ulike nipler, men ikke slangeklemmer om du har brukt for det. Siden slangene skal vinkelrett inn på den ene siden (hvor filteret står), kan du oppleve at eksisterende vannslange ikke er lang nok. Da må du i så fall skjøte denne, eller legge ny. Bruk armerte slanger, og fest slangene godt med strips. Dersom pumpa, enten det nå er ”vanlig”, elektronisk (som FlowMaster) eller en som er tilkoblet akkumulatortank, begynner å gå uten at det tappes vann så kan det indikere at det er lekkasje på vannsystemet.

Resultatet
Vi må innrømme at vi hadde kvidd oss litt til arbeidet. Vi så for oss at det var en del arbeid, og det er alltid litt skummelt å gripe inn i båtens anlegg, både når det gjelder vann og strøm. Pumpa hadde stått i stuverommet en stund før vi tok tak. Men det var altså uhyre enkelt, selv for dem med ti tommeltotter på én hånd. Arbeidet tok ikke mer enn en times tid. Det var med stor spenning vi slo på strømmen og bryteren for vannpumpen. Først var det litt hosting og ”spytting”. Deretter kom vannet – jevnt og fint strømmet det ut fra springen. Og ikke minst, helt stille – ingen plagsomt bråk fra pumpa. Etter noe tid med den nye pumpa om bord er vi svært fornøyd med resultatet. Ofte er det de små ting som gjør det mer behagelig å være om bord. Et vannsystem som fungerer godt er en av disse tingene. En vannpumpe som durer og går når noen vasker hender etter toalettbesøk på natten kan være plagsomt. Det samme gjelder om man ligger ved siden av en båt hvor pumpen støyer. Ofte forplanter støyen seg i hele båten. En akkumulatortank er tilknyttet en ”vanlig” vannpumpe, som bråker like mye. Det er bare det at pumpen ikke går så ofte, og at trykket er jevnere. Konklusjonen er at ”Flow Master” er et produkt vi kan anbefale. Vi er nesten fristet til å si: vannvittig bra!

Vannsparing:

Det er naturlig nok begrenset hvor mye vann man kan ta med seg i en båt. Alle som ferdes i båt vet at vannet er noe man må spare på. Ligger man i en gjestehavn er det ikke noe problem, men i utehavner må man gjerne innføre vannsparing. Noe som ikke alltid er like enkelt, ikke minst om man har barn og ungdommer med seg. For ikke å snakke om dersom man har med seg gjester som ikke er vant til å være i båt.Her bringer vi noen enkle tips på hvordan du kan spare vann:Ikke la vannet renne når du pusser tenner eller vasker hender. Du trenger egentlig ikke mye vann for å pusse tenner. Du trenger ikke å dusje og vaske håret hver dag. Vent med dette til du kommer til en gjestehavn. Det finnes sjampo for saltvann.Tallerkener og kjøkkenutstyr kan skylles i saltvann før du vasker dem i ferskvann.Egg, poteter og fisk kan godt kokes i saltvann, i alle fall dersom vannet er rent.Har du kokt egg i ferskvann kan vannet brukes til oppvasken etter på.Du kan montere enn saltvannspumpe i byssa, gjerne fotpumpe. Da kan du bruke saltvann der du ikke trenger ferskvann.La det gå sport i å bruke lite vann.

Hva du trenger:

Du trenger alminnelig håndverktøy; skrujern, verktøy til å koble ledninger, skruer til å feste braketten pumpen står på, borrekaskin og borr for montering av pumpen, buntebånd til feste av ledninger og vannrør, slangeklemmer. Om ikke vannledningene er lange nok trenger du vannslange. Følg bruksanvisningen så går monteringen lekende lett.

Veiledende utsalgspris på FlowMaster 5.0: kr 2.875,-