utgave nr 14 2008

Elektronikk for en neve dollar: Egenimport – tør vi?

Publisert Sist oppdatert

Elektronikk for en neve dollar:

Egenimport – tør vi?

”In God we trust”. Det står på dollarsedlene. Men kan vi stole på de utenlandske nettbutikkene? Og hva får man egentlig for en neve dollar ved egen import av maritim elektronikk?


TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

Med lav dollarkurs er det mange som har latt seg friste til å kjøpe maritim elektronikk fra USA. På nett kan vi se kartplottere og annen elektronikk til halv pris av det vi betaler hjemme.

I det siste har dollarkursen vært historisk lav, og det har også pund-kursen vært. Drøyt fem kroner må man ut for en dollar og pund ligger på under 10 kroner. Med dette for øye er det mange som har valgt å egenimportere båtutstyr og maritim elektronikk fra utlandet. Mens det for noen år siden var ganske komplisert å fortolle varer fra utlandet, er det i dag svært enkelt. Stort sett er det bare å bestille på nett, vente noen dager og så kommer varen levert på døren – ferdig fortollet og det hele. Men hvordan er det egentlig med garantier og eventuelle reparasjoner. Og er det virkelig så billig som det kan se ut for? Båtmagasinet har sett litt nærmere på dette.

Smugling kan bli dyrt
Det har også vært historisk billig å reise til USA. Vi tar et tenkt eksempel. Du skal kjøpe en stor og avansert kartplotter med forskjellig tilbehør. I Norge har du fått et tilbud på førti tusen kroner. En runde på nett viser at du kan få samme pakken for halve prisen i New York. Du finner ut at for de 20 tusen du sparer, så kan du og fruen reise til USA, ta en ukes ferie og ta kartplotteren med hjem. Altså en gratis reise til USA. Dette er imidlertid et regnestykke som ikke holder stikk. For det første må du betale lokal avgift (tax) i USA, som vil variere noe fra stat til stat – gjerne rundt 7 %. Og så skal du ha kartplotteren med deg hjem. Du har da alternativet å prøve å smugle varen, eller betale 25 prosent moms. Å smugle er en forbrytelse, som i tillegg kan bli ganske dyr for deg. Blir du tatt må du regne med å komme hjem uten plotter, og i tillegg ta med deg en bot for smugling. De 20 tusen plotteren i utgangspunkt kostet er med lokal avgift og moms blitt til kr 26.750,-.

Bestille på nett
Det å handle varer på nett er blitt en del av hverdagen for mange av oss. Både på grunn av at det er billig og for at utvalget ofte er stort. Å kjøpe CD-er og småsaker føler vi er ganske ”ufarlig”. Skulle vi bli lurt er det ikke så store beløp det vanligvis er snakk om. Derimot er det snakk om ganske store beløp når vi skal kjøpe maritim elektronikk. Og det er absolutt en del fallgruver å gå i. For det første er det viktig å finne seriøse nettbutikker. Søker du på eBay eller lignende kan du ofte finne ekstremt gode priser. Men det er altså noe i dette med at dersom noe er for godt til å være sant, så er det gjerne det. Det er derfor viktig å finne seriøse nettbutikker, selv om de nødvendigvis ikke er aller billigst. Ved å søke på aktuelle nettbutikker kan du ofte få andre kjøperes vurdering av butikken. Når du har bestemt deg for en nettbutikk, som har riktig vare og en pris du er fornøyd med er det egentlig ganske enkelt. Men du må huske på at prisen aldri vil være så hyggelig som det kan se ut som. For du må betale frakt og norsk moms. Du må også huske på at banken aldri gir deg den dollarkursen som er annonsert i aviser og på nett. For banken din skal ha sitt for å overføre pengene.

Et par eksempler:
Vi ønsket å finne ut hvordan det er å kjøpe på nettbutikk fra USA. Det ble til at vi kjøpte en kartplotter og en maritim kikkert.

Kartplotteren:
Valget falt på en Garmin 4010 GPSMAP kartplotter, på 10 tommer. Siden den skulle brukes i seilbåt bestilte vi også en NavPod innbygningsboks (for å ha plotteren på pidestall ute).
I Norge er veiledende pris på plotteren cirka kr 25.000,-, men flere butikker selger dem for rundt kr 23.000,-. NavPod ligger på cirka kr 3.500,-. Altså totalt kr 26.500,-
Etter å ha søkt på nett bestilte vi den fra StarMarine Depot i Florida. Nettsiden er oversiktlig og grei, og utvalget svært stort. Bestillingen gikk veldig greit. Etter å ha krysset av på ønskede produkter fikk vi opp en pris på $ 2 113,90 for varene, $ 21,14 for ”handling” og $ 275,45 for frakt – totalt $ 2410,49. Vi betalte med Visa-kort og banken trakk kr 12.294,- fra konto. Dette var på et tidspunkt dollarkursen var på det aller gunstigste for oss. Vi ble imponert over at varene ble levert på døren av UPS etter bare 3 døgn. Regning for moms og UPS sitt behandlingsgebyr for fortolling fikk vi tilsendt faktura på – til sammen kr 2.789,-. Totalt betalte vi kr 15.083,-. Altså en besparelse på kr 11.417,-.

Vi kan legge til at plotteren kom i originalemballasje, og at alt som skulle være med i pakken var der. Det var med monteringsanvisning og brukermanualer på en rekke forskjellige språk, også på norsk.

Kikkert
Vi bestilte en Nikon 7x50 IF WP kikkert med peilekompass fra B & H Photovideo i New York. Dett er en av de mest seriøse nettbutikkene for foto, video og optikk i USA. Det er helt trygt å bestille her, men første gang du kjøper må de fakse over en kopi av betalingskortet ditt. I Norge koster en slik kikkert cirka kr 3.300,-. Vi fikk kikkerten levert på døren av UPS etter 3 døgn. Med frakt betalte vi $ 352,60. Banken trakk ganske nøyaktig kr 1.900,- fra konto. Faktura fra UPS lød på kr 595,-. Totalt ble prisen altså kr 2495,-, noe som ga en besparelse på drøyt kr 800,-.

Dyr frakt
Som det fremgår utgjør frakt en relativt stor del av den endelige prisen. På den måten kan man si at besparelsen på å kjøpe fra utlandet er størst dess dyrere varen er – eller om man kjøper flere ting samtidig. Tunge ting gir høy frakt. For eksempel er det relativt lite å tjene på å kjøpe radar fra utlandet. Tar vi en Garmin GMR 18 radar koster den hos Star Marine Depot $ 875, som er en god pris i forhold til i Norge. Men frakten kommer på hele $ 463. Med frakt, moms og gebyrer vil den da komme på cirka kr 9.500,-. I Norge kan du få samme radaren for cirka kr 11.000,-. Altså ikke mye besparelse, spesielt om man tar hensyn til ulempene (som vi kommer tilbake til). Det er slett ikke alt det lønner seg spesielt å kjøpe fra utlandet. Ofte kan du få like gode tilbud i Norge.

Hva med garantier?
På en del ting er det altså mye å spare på å kjøpe fra utlandet, men på en annen side kan det bli dyrt. I Norge har man en svært god kjøpslov, og forbrukeren står sterkt i forhold til reklamasjoner og garantier. Slik er det ikke om du velger å importere selv. Maritim elektronikk utsettes naturlig nok for store påkjenninger, og man kan fort oppleve at noe går galt. Da har man et problem. De norske importørene og forhandlerne er lite interessert i å hjelpe deg.
– Vi utfører ikke garantireparasjoner på utstyr som ikke er solgt gjennom oss, forteller Hans-Christian Grande hos Belamarin – importør av blant annet Raymarine. Han forklarer at de har som politikk å ikke røre produkter som ikke har norsk garanti. Men han understreker at dette ikke gjelder dersom utstyret er ferdigmontert i båter som kjøpes fra utlandet. Altså på elektronikk som for eksempel er montert av båtprodusenten. Da gjelder Raymarines to års verdensgaranti uansett. Grande forklarer at de har merket en viss pågang av folk som ønsker service og reparasjoner på egenimporterte ting, men at alle produkter kontrolleres opp mot serienummer. Det er også en del som ønsker support i forbindelse med montering av elektronikk, men heller ikke her er det hjelp å hente dersom du har kjøpt varene fra utlandet. Hans Christian Grande anbefaler for øvrig å bruke fagfolk til å montere elektronikk. Det er dessuten en del norske nettbutikker som driver med ”gråimport”. Det vil si at de tar inn aktuelle produkter utenom å gå gjennom etablert importør. For disse produktene gjelder heller ikke norske garantier. Du må i så fall gå på nettbutikken, men det viser seg i praksis ofte å være vanskelig. Dersom alternativet er å kjøpe ”gråimporterte” varer kan du like godt gjøre jobben selv. Det er som regel både billigere og raskere.
Oppstår det feil på produktet du har kjøpt fra utlandet må du selv gå på nettbutikken i utlandet. Du risikerer da at du må sende varen tilbake til USA. Dette er både komplisert og dyrt, for produktet skal da fortolles både ut og inn av Norge. Og frakten må du regne med å betale selv. I en del tilfeller kan du også risikere at amerikansk garanti ikke gjelder når produktet tas ut av landet. En billig kartplotter kan derfor plutselig bli en dyr plotter. Det er opp til deg om du er villig til å ta denne kjangsen.

Undergraver båtbutikkene
En annen sak er at alle båtfolk ønsker å ha gode, lokale båtbutikker. Ved å kjøpe varer fra utenlandske nettbutikker undergraver du en del av næringsgrunnlaget for butikken din. Det er som med nærbutikken. Kjøper man det meste av varene hos REMA forsvinner nærbutikken, som man savner når den ikke er der lenger. Ved kjøp av maritim elektronikk trenger man ofte en del råd og veiledning. Det blir litt umoralsk om man skal bruke båtbutikken som ”informasjonssentral”, for så å kjøpe det anbefalte produktet på nett. Man kan heller ikke forvente at de skal hjelpe deg når du står fast under montering. For fotobransjen har dette vært et stort problem. Folk går i butikken for å få informasjon og veiledning, for så å kjøpe billig på nett. En av de store fotokjedene i Norge gikk konkurs, delvis på grunn av dette.
Samlet sett blir det altså din egen vurdering om du vil kjøpe hos din lokale båtutstyrsbutikk, og få nødvendig veiledning og garantier, eller om du vil ta kjangsen på å kjøpe fra utlandet. Vår vurdering er kanskje at det kan bli dyrt å kjøpe billig, spesielt med elektronikk – hvor det kan være trygt å ha garantier i orden og hvor det kan bli brukt for support. Mindre sårbare varer er det tryggere å kjøpe på nett – som for eksempel kikkerten vår. Litt selvkritikk må også båtutstyrsbutikkene ta. For ofte må man vente lenge på at utstyret skal leveres. Da er det fristende å bestille fra USA – og få varen på døren etter tre døgn.