utgave nr 9 2001

Dybde, fisk og kart i ett

Publisert Sist oppdatert

Dybde, fisk og kart i ett

Raymarine er på markedet med to nye instrumenter i fishfinder-serien, L1250 Fishfinder og L1250RC Fishfinder Chartplotter. Sistnevnte har kartplotter innebygget i tillegg til ekkoloddfunksjonen.

Begge de to instrumentene har innebygget Raymarines High Speed Bus (HSB) teknologi som gjør at de kan kommunisere med andre apparater via en eneste kabel, og som gjør at man kan utveksle hverandres skjermbilder. Dette gjelder for HSB-apparater som radar, GPS og kartplotter med 7 tommers eller 10 tommers skjermer.
Begge de to apparatene har 10, 4 tommers LCD VGA fargeskjerm med 640 x 480 punkters oppløsning, hvilket ifølge Raymarine skal være den høyeste oppløsningen på markedet for slike LCD-skjermer. Dette - i tillegg til såkalt Cold Cathode Fluorescent Backlighting - gjør at skjermene er godt lesbare i direkte sollys, noe vi selv fikk anledning til å konstatere under diverse prøvekjøringer med instrumentene.
Instrumentene opererer med enten 600 eller 1,000 Watt RMS, og apparatene stiller selv inn styrken etter hvilken svinger som benyttes. Loddene sender både på 50 kHz og 200 Khz frekvenser.
I ekkolodd-funksjon, kan lesevinduet deles slik at man både har dybdeforholdene som er avlest i ett vindu og ett vindu som viser avlesningen i sanntid der og da. Selvfølgelig er apparatene vanntette. De er testet med en vannmengde på drøyt 200 liter vann pr. minutt, sprøytet på apparatene i minst 5 minutter i en avstand av en meter fra. Dette tilfredsstiller US Coastguard sine krav.
Etter diverse testkjøringer med lodd og kartplotter konstaterer vi at apparatene er enkle å bruke. Det er menyer på skjermen hvor hen man befinner seg i bildene, og menyene er på valgfritt språk - også norsk. Det er få knapper å gå seg vill i, og skjermbildet er rent og ryddig. Man kan også veksle mellom forskjellige fargekombinasjoner, justere fargeintensitet og lysstyrke på skjermen slik at den tilpasses nattseilinger.
Kartsystemet bruker C-maps kassetter som mates inn i en liten luke på venstre siden av skjermen, og det er plass til to kassetter for sømløs overgang både fra ett kart til et annet og fra en kassett til en annen. Plotterbildet kan enten vises over hele skjermen, eller over halve med ekkoloddfunksjonen på den andre halvdelen.